Caută
Close this search box.

Washington Post: Rusia a ajuns la un acord cu Iranul pentru a fabrica drone

Rusia a ajuns la un acord cu Iranul pentru a începe fabricarea a sute de drone pe teritoriul rus, potrivit cotidianului Washington Post, care citează surse din serviciile de informaţii americane şi ale altor state occidentale, transmite duminică Reuters.

Oficiali ruşi şi iranieni au finalizat acordul în cursul unei întâlniri în Iran la începutul lui noiembrie, scrie Washington Post.

Agerpres notează că Rusia şi Iran fac paşi rapizi spre transferul de proiecte şi componente-cheie care ar permite ca producţia să înceapă în termen de trei luni, au afirmat trei surse familiarizate cu subiectul, conform cotidianului american.

Reuters menţionează că Ministerul Apărării rus nu a răspuns solicitării sale de a comenta pe acest subiect.

La începutul lunii, The Guardian scria că un scandal de proporții a izbucnit la Teheran în legătură cu dronele pe care Iranul a recunoscut că le-a livrat Rusiei și pe care Moscova le folosește acum contra Ucrainei. Un important cleric conservator a cerut ca livrarea de drone să înceteze, în timp ce un fost ambasador sugerează că Ministerul de Externe iranian nici măcar nu a fost la curent cu aceste achiziţii.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone ”kamikaze” de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte germană de presă dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică.

Iranul a negat timp de mai bine de două luni că a vândut dronele Rusiei, în ciuda faptului că au fost utilizate pentru a ataca centrale electrice şi infrastructura civilă în Ucraina. însă, într-un gest care a luat oarecum prin surprindere, Iranul a recunoscut în noiembrie că a furnizat „un număr mic de drone”, dar că asta a fost înainte de începerea războiului, o explicaţie care a fost respinsă de SUA şi Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri