Academicienii Răzvan Teodorescu și Bogdan Simionescu denunţă intenţia Primăriei sectorului 2 de a demola statuia lui Mircea Vulcănescu

Academicienii Răzvan Teodorescu și Bogdan Simionescu au transmis un mesaj cu privire la „iminenta demolare“ a bustului lui Mircea Vulcănescu de către Consiliul Local al Sectorului 2 din Capitală.

„În mediile informate ale Capitalei circulă vestea despre pregătirea de către autoritățile locale a iminentei demolări a monumentului lui Mircea Vulcănescu. Dacă zvonul se adeverește, asistăm la o nouă acțiune talibană împotriva culturii românești.

Mircea Vulcănescu nu rămâne în istoria noastră ca un efemer subsecretar de stat într-un guvern antonescian, ci ca un eminent gânditor, sociolog și economist interbelic, mort în temnițele comuniste.

Protestăm împotriva acestei acțiuni inculte și atragem atenția opiniei publice că această măsură stalinistă de ‘damnatio memoriae’ prejudiciază grav locul bunei noastre așezări europene“, precizează cei doi academicieni într-un comunicat, citat de Agerpres.

Senatorul Sorin Lavric anunță, într-un clip video postat pe Facebook, anunță că bustul lui Mircea Vulcănescu „va rămâne în picioare cu orice preț!“

De asemenea, Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu“ a anunțat că va organiza o manifestare publică, miercuri, 28 octombrie, pentru omagierea lui Mircea Vulcănescu, eroul mort în închisorile comuniste.

„Manifestarea are caracter cultural, religios și comemorativ, iar conform legii, acest gen de manifestări nu sunt supuse obligativității declarării lor prealabile. Totuși, am notificat autoritățile în drept în legătură cu inițiativa noastră, care este așadar una legală.

Prin această manifestare, vrem să oprim pe membrii Consiliului Local al Sectorului 2 să ia o decizie care ar fi nu doar ilegală (Mircea Vulcănescu este considerat martir al temnițelor comuniste, fiind menționat ca atare, alături de alte victime ale regimului totalitar, în expunerea de motive a Legii 127 / 2017 pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste), ci și contrară adevărului istoric și juridic (Vulcănescu nu a fost condamnat pentru crime de război și nici pentru decizii politice care să fi afectat comunitatea evreiască din România, așa cum au fost induși în eroare reprezentanții Consiliului Local și Primăriei Sector 2 de către Institutul Elie Wiesel, care se află la originea acestui proiect de hotărâre)“, a transmis Florin Dobrescu, președintele Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu“.

Reamintim că, în urma unei hotărâri de Consiliu Local al Primăriei Sectorului 2, inițiată de consilierul PNL Silviu Dumitru Feroiu, statuia lui Mircea Vulcănescu din parcul Sfântul Ștefan ar urma să fie demolată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *