Caută
Close this search box.

Compania Petrom poate ajunge sub controlul unui consorţiu norvegian

petrom

Compania naţională românească Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, poate trece sub controlul unui consorțiu norvegian.

În prezent, statul român deţine 49% dintre acţiunile la Petrom, în timp ce austriecii de la OMV 51%.

Norvegienii, al căror nume nu este deocamdată cunoscut, vor să preia nu numai 31,5% dintre acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, ci chiar un pachet de control de cel puțin 51%. Exact cât are în prezent OMV.

MagnaNews.ro a aflat că cea mai mare companie de petrol şi gaze norvegiană este fondul de investiţii Equinor, care anterior s-a numit Statoil. Statul norvegian deţine un pachet de 67% din acţiunile Equinor.

Fondul acesta, cu extracţii de petrol şi gaze în perimetre extrem de bogate, din întreaga lume, este atât de puternic, încât profiturile sale sunt folosite pentru plata pensiilor tuturor norvegienilor şi mai rămân bani şi pentru investiţii majore.

Menţionăm că încă nu se ştie dacă Petrom ar putea să fie controlat de Equinor.

Potrivit publicaților Kurier și Der Standard, pentru a scăpa de dependența de gazele rusești, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacției, scrie Profit.ro.

OMV Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statut de operator.

Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor, deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că, în acordul de concesiune, este stipulat ca până la 31 decembrie 2022 să fie făcută “declarația de descoperire comercială”.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorțiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei: 75 TWh.

În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri