Caută
Close this search box.

Exporturile de cereale ale României au scăzut cu peste 52%

cereale

Producătorii și traderii ucraineni vând în continuare grâul de panificație la un preț mult mai scăzut decât cel al pieței. Din această cauză, fermierii locali au rămas cu marfa pe stoc, în timp ce 600.000 de tone de grâu din Ucraina și-a găsit cumpărători în România.

Pentru o tonă, prețul FOB ajunge și la 275 dolari, cu mult sub prețurile oferite de celelalte state europene, inclusiv România, scrie economica.net.

Livrările României sunt în picaj direct, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Până în data de 11 decembrie, am exportat în afara UE doar 1,8 milioane de tone de grâu comun, cu 52,6% sub nivelul raportat în perioada iunie-noiembrie 2021.

Rămânem însă al doilea cel mai mare exportator european, la mare depărtare de Franța care a livrat până acum 6,4 miloane de tone de grâu, cu 72,4% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Cât despre prețuri, datele Comisiei indică o medie de 289 de euro tona preț DEPSILO (la plecarea din siloz) în Banat ( în data de 15 decembrie) și de 337 euro tona preț FOB (free on board, prețul la granița țării exportatoare) în Constanța (în 1 decembrie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri