Caută
Close this search box.

”Fantoma” cu birouri din inima Bucureștiului, de lângă Biserica Armenească

Într-un haos urbanistic, în anul 1999,  Primăria Capitalei a autorizat clădirea de birouri Milenium de lângă Biserica Armenească.

Ceea ce a urmat a fost un scenariu de film prost, cu mari suspiciuni de corupție.

De la litigiul cu Biserica Armenească, care susține că i-a fost afectată structura și a primit deja daune de 790.000 de dolari până la incendiul din iunie 2009, când lucrurile au eșuat ireversibil pentru investitori.

Clădirea are o suprafață de circa 25.000 mp și o înălțime de 19 etaje. Aberdeen Immobilien a cumpărat clădirea de birouri în anul 2007, de la fondul de investiții britanic, Charlemagne, care o cumpărase, cu un an înainte, de la Antonis Kapraras.

IMG_2569

Într-un haos urbanistic, în anul 1999,  Primăria Capitalei a autorizat clădirea de birouri Milenium de lângă Biserica Armenească. Ceea ce a urmat a fost un scenariu de film prost, cu mari suspiciuni de corupție. De la litigiul cu Biserica Armenească, care susține că i-a fost afectată structura și a primit deja daune de 790.000 de dolari până la incendiul din iunie 2009, când lucrurile au eșuat ireversibil pentru investitori. Clădirea are o suprafață de circa 25.000 mp și o înălțime de 19 etaje. Aberdeen Immobilien a cumpărat clădirea de birouri în anul 2007, de la fondul de investiții britanic, Charlemagne, care o cumpărase, cu un an înainte, de la Antonis Kapraras.

Mai jos, vă relatăm un miniinterviu cu Părintele Bogdan, parohul Bisericii Armenești, realizat de MagnaNews.ro.

  • Cum a fost afectată biserica armenească de la început până în prezent de construcția clădirii de birouri Milenium?
  • La început a fost dată o autorizație de contrucție în 1999, de la Primăria Capitalei. Cum s-a luat, nu știu, că nu am fost întrebați. A expirat după un an de zile, s-a reînnoit. În orice caz, am impresia că la vremea aceea nu era apărută legea prin care zice că trebuie să ceri aprobarea vecinului în astfel de cazuri. Dar ei au obținut o aprobare cumva…tangențial. Au cerut aprobare de lipire la calcan. Din păcate li s-a acordat. Ar fi trebuit să lase un spațiu de 60 de centimetri.
  • Care au fost cele mai mari probleme?
  • Trebuia să se asigure fundația. S-a facut la vremea aceea o fundație de 28 de m adâncime, prin escavare și una dintre metodele de susținere era ca un acvariu. S-au făcut foraje, s-au băgat niște ancore de metal și la capăt s-a turnat ciment. Aceste ancore trebuiau susținute din exterior să nu se prăbușească. Nu cu ancorele au fost neapărat atât de multe probleme dar, din punct de vedere tehnic au existat probleme. Însă nimeni nu a stabilit exact cauza. Ceea ce s-a vehiculat la vremea aceea este că, pe acele fășii de escavare unde se turna beton, a existat un gol sau o parte slabă. Și într-o noapte, partea aceea de escavare, din cauza proastei execuții s-a rupt. S-a creat un gol sub incinta bisericii și a dus la fracturarea acesteia în 3 segmente. A fost un accident violent. La vremea aceea, dacă nu mă înșel, au fost date niște măsuri de urgență, au turnat încă 1 metru sau 2 de ciment pe tot fundul gropii. Și s-au grăbit să toarne toată fundația acestei clădiri să ajungă la forța zero. Biserica a fost foarte afectată, vreo 4 ani a stat în reconstrucție, un an și jumătate s-a consolidat terenul. Am primit totuși finanțare de la constructorii clădirii, nu a trebuit să umblăm prin tribunale că altfel, probabil și în ziua de azi ne-am fi judecat.
  • Au fost daune semnificative și în cazul incendiului din 2009. Cine s-a ocupat de acoperirea daunelor?
  • În cazul incendiului, tot firma de construcție s-a ocupat de acoperirea tuturor daunelor. Însă o altă problemă majoră ar fi în cazul unui cutremur. La un cutremur de 7 sau 8 grade nu mai rămâne nimic în cazul unei astfel de clădiri. Acționează ca un par înfipt în pământ iar în momentul în care îl miști, fundația lovește clădirile alăturate. Plus că este foarte greu de asigurat. E foarte periculos pentru că, vă dați seama, cade un geam din ăsta de sticlă de la ultimul etaj și asta secționează și betonul. Noi, după incendiu, am găsit sticlă în asfalt. În cazul unui cutremur, Doamne ferește, nici nu știi ce să spui oamenilor în timpul unei slujbe: să iasă afară din biserică sau nu.
  • Muzeul din curtea bisericii a fost afectat?
  • La vremea când s-a construit clădirea de birouri, acesta nu a fost afectat pentru că era cea mai nouă construcție. Dar sub muzeu s-a găsit un gol. Dacă această groapă a survenit după ce s-a consolidat terenul în 2001, e o mare problemă. Asta ar însemna că undeva se mai pierde materie, pleacă nisipul și ar putea duce la alte deteriorări. E posibil să fie o groapă rămasă de atunci. Însă noi vrem să modernizăm muzeul și vom lua toate măsurile necesare, să avem o expertiză cât mai serioasă pentru a stabili exact și a vedea ce se poate face mai bine.
  • Aveți idee care erau firmele implicate în construcția inițială?
  • Au fost AEGEK și AETEK parcă. AETEK au vândut-o. Acum clădirea este la al 3-lea cumpărător, Digi Milenium SRL.

Galerie foto:

IMG_2572IMG_2573IMG_2568IMG_2575

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri