Caută
Close this search box.

Inovaţia tehnologică, impactul în intelligence

Inovaţia tehnologică este unul din elementele fundamentale ale dezvoltării societăţii, tehnologia îndeplinind rolul esenţial de infrastructură-suport şi resursă principală în planul redimensionării continue a potenţialului evolutiv al umanităţii.

Paşi importanţi în accelerarea posibilităţilor tehnologice de explorare a spaţiului cosmic, de acces/ partajare a cunoaşterii, de revoluţionare a medicinei, au caracterizat cea de-a doua jumătate a secolului XX şi începutul secolului XXI, potrivit https://intelligence.sri.ro/.

Astfel, similar celor mai reprezentative segmente de activitate, domeniul intelligence este caracterizat de o traiectorie de dezvoltare raportată în mare măsură la avansul tehnologic al ultimelor decenii, componenta analitică beneficiind de soluţii specializate, coordonate şi aplicate în direcţia creşterii eficienţei şi calităţii produselor, pentru fiecare dintre sub-domeniile asociate, în timp ce cantităţile imense de date produse zilnic au determinat apariţia sistemelor de captură automată.

Termenul „tehnologie” provine din cuvântul grec tekne sau techne, care poate fi tradus ca „artă”, „ambarcaţiune” sau „îndemânare”. Pe la începutul secolului al XVIII-lea, semnificaţia cuvântului a ajuns aproape de cea utilizată în prezent, definiţia dată de un dicţionar de limba engleză indicând „o descriere a artelor, în special mecanice”. În 1831, Jacob E. Bigelow publica „Elementele tehnologiei”, prima carte în limba engleză care conţinea cuvântul „tehnologie” în titlu. Aşa cum l-a definit, tehnologia consta în „principiile, procesele şi denumirile artelor mai deosebite, mai ales a celor ce implică aplicaţii ale ştiinţei”.

Pe măsură ce umanitatea a progresat, înţelegerea şi utilizarea tehnologiilor a evoluat către efortul de grup, efectuarea activităţilor necesare producerii unei maşini (design, procurarea materialelor, fabricarea părţilor componente, asamblarea, testarea şi vânzarea) devenind o sarcină dificilă pentru un singur individ. Astfel, tehnologia poate fi văzută ca o combinaţie de dispozitive, de competenţe şi structuri organizatorice şi, de asemenea, utilizatori.

În prezent, elementele de tehnologie a informaţiei şi comunicării constituie componente de importanţă critică în mediile guvernamental şi privat, instrumentelor computaţionale (în special software) şi lucrului colaborativ revenindu-le roluri determinante pe fiecare dintre segmentele procesului de intelligence.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri