Caută
Close this search box.

Japonia. Amenințarea Chinei determină dublarea cheltuielilor militare

fumio kishida

Japonia a anunțat că își va dubla cheltuielile militare, în următorii cinci ani, invocând amenințările regionale reprezentate de China și Coreea de Nord.

De asemenea, Tokio va dobândi capacitatea de a lovi bazele inamice.

Schimbările marchează cea mai dramatică revizuire a strategiei de securitate a Japoniei, de când aceasta a adoptat o constituție pacifistă, după Al Doilea Război Mondial.

Conform planului, Tokyo va cumpăra rachete americane cu rază lungă de acțiune, capabile să distrugă locurile de lansare inamice, dacă va fi atacată.

De asemenea, își va crește capacitățile de război cibernetic. La începutul acestei săptămâni, Beijingul a cerut Tokyo să vadă relația lor ca un parteneriat de cooperare.

Prim-ministrul Fumio Kishida a spus jurnaliştilor că bugetul de apărare al Japoniei va fi de 2% din PIB, până în anul 2027.

„Din păcate, în vecinătatea țării noastre, există țări care desfășoară activități precum îmbunătățirea capacității nucleare, o consolidare militară rapidă și o încercare unilaterală de a schimba status quo-ul prin forță”, a spus el.

„Aceștia devin și mai remarcabili. În următorii cinci ani, pentru a ne consolida în mod fundamental capacitățile de apărare, vom implementa un program de consolidare a Apărării în valoare de 43 de trilioane de yeni (314 miliarde de dolari; 257 de miliarde de lire sterline).”

Un document de strategie de securitate națională aprobat de cabinet și citat de agenția de presă AFP a descris China drept „cea mai mare provocare strategică vreodată, pentru asigurarea păcii și stabilității Japoniei”.

De asemenea, a menționat că China nu a exclus utilizarea forței, pentru a-și afirma controlul asupra Taiwanului.

Ambasada Chinei în Japonia a răspuns acuzând Tokyo că face afirmații false, cu privire la activitățile sale militare.

Există de asemenea îngrijorări în Japonia, cu privire la capacitatea de rachetă a Coreei de Nord.

Phenianul a lansat peste 50 de rachete în ultimele trei luni, inclusiv o rachetă balistică asupra Japoniei în octombrie – pentru prima dată în cinci ani.

Între timp, documentul japonez a descris invazia rusă a Ucrainei drept o „încălcare gravă a legilor care interzic folosirea forței” care „zlănțuise bazele ordinii internaționale”.

sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri