Caută
Close this search box.

Nu vor avea preţ plafonat la energie toţi utilizatorii de dispozitive, aparate sau echipamente medicale pentru tratamente

energie

Doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, vor beneficia de preț plafonat, stabileşte noua lege a plafonării prețului la Energie.

MagnaNews.ro ştie că de exemplu, dacă persoana care utilizează dispozitive este chiriaş, este practic imposibil care ea să încheie un contract pe numele ei, pentru punctul de consum respectiv.

Concret, dacă îi cere proprietarului ssă-şi anaumeze contractul pe proprietatea sa, acesta va refuza, pentru mai multe motive:

  • chiriaşul poate oricând să plece, lăsând în locul respectiv datorii imense
  • un proprietar nu va accepta niciodată desfiinţarea contractului la energie pe proprietatea sa, pentru că ulterior, după plecarea chiriaşului, va trebui să ia de la zero un contract, cu braşamente etc., ceea cce presupune costuri foarte mari.

Conform prevederilor Legii plafonării prețului la Energie, intrată săptămâna trecută în vigoare, nu toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor vor beneficia de preț plafonat la energia electrică.

Legea prevede ca doar în situația în care bolnavul care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor este și client – adică e titularul contractului de furnizare energie electrică, va beneficia de un preț plafonat la energie electrică, la un nivel de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

În situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie – soț, soție, copii, părinți etc., nu va beneficia de acest preț plafonat.

În lipsa unei modificări a legii, cu reformularea articolului 1, alin 1, lit a), puntul ii), din Legea 357/2022 (noua lege a plafonarii): ” clienţii casnici care utilizează sau care găzduiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor” sau ”consumatorii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor”, lucrurile vor rămâne aşa, atrage atenţia Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

În lipsa unei modificări a legii, rezolvarea problemei se poate face doar prin încheierea unui nou contract de furnizare de energie electrică pe numele persoanei bolnave care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor.

Această soluție însă restrânge dreptul unei persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, să beneficieze de preț plafonat, începând cu data de 1 ianuarie 2023.

„Este momentul să spunem STOP aberațiilor, amăgiriilor, bătăii de joc la adresa românilor și solicităm reprezentanțiilor statului să intervină și să rezolve criza creată de Legea 357/2022 (Legea plafonării prețului la Energie), dezvoltată de Guvern, aprobată de Parlament și promulgată de președinte, care în mod laș au înpins în față ANRE (care nu au fost parte la apariția acestei legi) pentru a încasa toate loviturile, dar care legal nu poate să facă mai nimic”, concluzionează AEI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri