Caută
Close this search box.

Putin schimbă din nou comanda armatei Rusiei în Ucraina

Putin

General-locotenentul Evgheni Nikiforov va prelua, cel mai probabil comanda Grupului de Vest al Forțelor Ruse (ZGV) din Ucraina. El va deveni al patrulea comandant al Grupului de la invazia Federației Ruse și îl va înlocui pe general colonelu Serghei Kuzovlev, care a fost numit în urmă cu doar trei luni, potrivit Ministerul britanic al Apărării.

Pe 26 decembrie, Vladimir Putin l-a demis pe generalul-colonel Serghei Iurievici Kuzovlev, șeful Districtului Militar de Vest, potrivit site-ului oficial al Departamentului de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GRU). În comunicat se precizează că generalul-colonel Serghei Iurievici Kuzovlev este al patrulea comandant rus al Districtului Militar de Vest schimbat din post de la începutul invaziei. El a rezistat în funcție doar o lună, înainte să fie înlăturat de Înaltul Comandament, la ordinul lui Putin.

„Motivul formal al demiterii lui Kuzovlev a fost eșecul pregătirii pentru ofensiva în direcția Liman. De fapt, aceasta este o manifestare a unei lupte politice interne în conducerea de vârf a Federației Ruse: o persoană de pe orbita ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu – Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al armatei ruse, este înlocuită cu un candidat din grupul Surovikin (actual comandant al trupelor ruse în Ucraina) – Prigojin (șeful grupării paramilitare private PMC Wagner)”.

În locul său a fost numit generalul-locotenent Evgheni Valeriovici Nikiforov (52 de ani). Anterior, acesta fusese șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Districtului Militar de Est. În prezent, s-ar afla la postul de comandă al grupului de trupe „Vest” din orașul Boguchar al regiunii ruse Voronej.

În calitate de șef de stat major al Grupului de Est al Forțelor Ruse (SGV), în primele săptămâni ale invaziei, Nikiforov a participat activ la planificarea dezastruoase a Forțelor Aeropurtate Ruse de a avansa spre Kiev dinspre nord-vest, prin zona Cernobîl.

Nikiforov este deja al patrulea comandant al Districtului Militar de Vest de la începutul invaziei. De la sediul din Bogucear din regiunea Voronej, Yevgeni Nikiforov comandă grupul vestic al trupelor ruse din Ucraina. Nikiforov conduce luptele de lângă Bakhmut, unde membrii grupului lui Wagner joacă un rol semnificativ, conform Ziare.com.

Nikiforov a servit anterior ca șef de stat major al Districtului Militar de Est, dar în 2014 și 2015 a dat sarcini unităților Grupului Wagner din Donbass, când a servit ca șef de stat major al Armatei a 58-a a întregii armate.

Potrivit unei investigații a serviciului secret ucrainean SBU, Nikiforov i-a ordonat fondatorului Grupului Wagner, Dmitri Utkin, să distrugă un avion de transport ucrainean Il-76 cu o rachetă antiaeriană, înainte ca aceasta să aterizeze la Luhansk pe 14 iunie 2014. Toți cei 49 de soldați de la bord au fost uciși în acțiune.

Nikiforov ar aparține unui grup de comandanți legați de generalul Serghei Surovikin, cel care comandă operațiunea din Ucraina, și de Evgheni Prigojin, care finanțează grupul lui Wagner.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri