Caută
Close this search box.

Sacrificiul elevelor afgane private de educație

Timp de câteva săptămâni, o studentă de 21 de ani a învățat din greu pentru examenele finale din primul an de facultate. Aproape că terminase, mai avea doar două teste de dat, când a auzit vestea: guvernul taliban suspenda învățământul universitar pentru toate studentele din Afganistan.

„Nu m-am oprit și am continuat să învăț pentru examen”, a declarat ea pentru CNN. „M-am dus oricum la universitate dimineața”.

Dar a fost inutil. Când a ajuns, a găsit gărzi talibane înarmate la porțile campusului din Kabul, capitala afgană, care refuzau accesul fetelor.

„A fost o scenă îngrozitoare”, a spus ea. „Majoritatea fetelor, inclusiv eu, plângeau și le cereau să ne lase să intrăm… Dacă îți pierzi toate drepturile și nu poți face nimic în privința asta, cum te-ai simți?”.

CNN nu dă numele elevei din motive de siguranță.

Foto: marieclaire.fr

Decizia de marți a talibanilor a fost doar cel mai recent pas în reprimarea brutală a libertăților femeilor afgane, după preluarea țării de către grupul islamist de linie dură, în august 2021.

Autorităţile talibane au anunţat marţi că universităţile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învăţământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată.

Interdicţia privind învăţământul superior survine la mai puţin de trei luni după ce mii de fete şi femei au trecut examenele de intrare la universitate în toată ţara. Multe dintre ele aspiră la cariere de inginer sau medic, deşi sunt private de acces la şcolile secundare.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marca prima lor trecere pe la conducerea ţării, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri