Mai multe recorduri inedite au fost înregistrate în 2022 de Guiness Book, Printre acestea se află și lucruri extraordinare realizate de români.
Jonathan, cea mai bătrână ţestoasă din lume, împlineşte 190 de ani pe insula Sfânta Elena, teritoriu britanic din Oceanul Atlantic, relatează AFP.
Un câine din statul american California, pe nume Gino, a fost desemnat cel mai bătrân câine în viaţă de către Cartea Recordurilor Mondiale Guinness, după ce s-a confirmat că are peste 22 de ani, potrivit Pro TV.
Proprietarul lui Gino, Alex Wolf, în vârstă de 40 de ani, a declarat că l-a adoptat împreună cu colegii săi de cameră de la facultate, când câinele avea 2 ani, de la adăpostul de animale Humane Society of Boulder Valley din Colorado, în 2002. Guinness World Records a confirmat că Gino s-a născut pe 24 septembrie 2000, ceea ce i-a adus titlul de cel mai bătrân câine în viaţă.
Longevitate în Balcani
Centenarii nu lipsesc nici în Balcani, unde speranţa de viaţă este sub media europeană, iar fiecare dintre ei are amintiri interesante despre vremuri trecute şi o reţetă specială pentru longevitate.
Cel mai în vârstă cetăţean al Turciei, Nuriye Babat, a atins vârsta de 113 ani Mama a opt copii şi bunica a peste 500 de nepoţi, strănepoţi şi stră-strănepoţi, Babat a fost martoră la domnia a trei sultani şi 12 preşedinţi.
Golkoy, în provincia Ordu de la Marea Neagră, este cunoscut ca oraşul centenarilor, datorită numărului mare de locuitori cu vârsta de peste o sută de ani, potrivit Pro TV. Aceştia spun adesea că îşi datorează longevitatea alimentelor pe care le produc ei înşişi, cum ar fi mierea, iaurtul, ouăle şi murăturile.
Provincia Tunceli din estul ţării are cel mai mare număr de longevivi: speranţa de viaţă acolo este de 80,5 ani, cu 76,2 ani pentru bărbaţi şi 85,7 ani pentru femei.
Dacă în 1980 grecii se numărau printre cei cunoscuţi pentru longevitate în Europa, acum au coborât pe locul 17 pe continent, cu o speranţă medie de viaţă de peste 81 de ani.
Românul Mihai Șora, între cei mai vârstă 50 de oameni din lume
Românul Dimitru Comănescu a fost cel mai bătrân om de pe planetă timp de o lună, înainte de a muri la 111 ani, pe 27 iunie 2020. Născut la 8 noiembrie 1908 în satul Drăgăneasa, la circa 100 km de Bucureşti, Comănescu a lucrat ca agronom timp de 70 de ani. El a declarat într-un interviu că secretul longevităţii a fost dragostea familiei sale, a soţiei sale, a copiilor şi a nepoţilor săi. De asemenea, vecinii săi îşi amintesc că le spunea frecvent că ar trebui să consume lapte şi miere dacă vor să trăiască la fel de mult ca el.
Filosoful şi eseistul Mihai Şora a intrat pe lista celor mai în vârstă 50 de oameni din lume. Născut pe 7 noiembrie 1916 în Timiş, Şora a fost elevul lui Mircea Eliade. El a împlinit 106 ani ]n 2022..
Unul dintre cei mai bătrâni croaţi, Bozo Kralj din Pridvorje, a împlinit 107 ani în octombrie.. Născut în Imperiul Austro-Ungar, a trăit în şase regimuri şi trei războaie, inclusiv două războaie mondiale.
Pianistul bihorean Thurzo Zoltan, nou record mondial
Pianistul orădean Thurzo Zoltan a anunţat că a doborât recordul mondial pentru cel mai lung concert din lume, reuşind să cânte la pian 130 de ore, cu o pauză de 5 minute pe oră.
FOTO: bihoreanul.ro
Reuşita lui – în cea mai grea categorie Guinness din lume, legată de pian – urmează să fie înscrisă în Cartea Recordurilor.
„Noul record este de 130 de ore! (La doar trei luni după Nepal!) Cu ajutorul bunului Dumnezeu, Erika, Kira, echipa uriaşă de observatori, medici şi de susţinători de suflet, am reuşit să mergem puţin mai departe pentru cel mai lung pian continuu din categoria Guinness World Records, care până acum a fost 127 de ore 8 minute şi 38 de secunde”, a scris pianistul în mesajul său.
Pianistul orădean a devenit astfel pentru a doua oară recordman Guiness după ce a cântat pe 13 iunie, în Nepal, timp de 132 de minute, la cea mai mare altitudine de până atunci, la 5.324,77 metri, în tabăra de bază de pe muntele Everest. Orădeanul a doborât atunci recordul reuşit în anul 2018 de o artistă din Marea Britanie, care a cântat la 4.964 de metri.