Aurul începe să fie transformat în obiecte frumoase de podoabă încă de acum mai bine de 6.500 de ani. Era prelucrat prin turnarea metalului topit sau modelarea prin ciocănire. Confecționau discuri, brățări și pandantive, potrivit Hotnews.ro.
Obiectele de aur au fost găsite uneori de arheologi alături de șiraguri din perle de marmură, alături de podoabe dintr-o scoică numită Spondylus sau alături de pandantive din canini de cerb și alte obiecte de podoabă din cupru sau os.
Aurul era valoros și avea funcție spirituală, fiind adus ca ofrandă pentru zei, fiindcă se credea că deschide o cale de comunicare între decedat și lumea de dincolo. În unele locuri oamenii își ardeau intenționat locuințele și depuneau acolo obiectele cele mai valoroase.
Printre cele mai vechi obiecte de aur descoperite în țară se numără tezaurul de la Sultana – Malu Roșu (cinci pandantive și un lanț format din șapte verigi) și brățara de Vlădiceasca (una dintre cele mai grele bijuterii din neolitic descoperite la noi).
A existat și o teorie cum că un obiect din aur transilvan ar fi ajuns acum 4.700 de ani în mormântul unui faraon egiptean, dar din mai multe motive este o exagerare.
Aurul din Apuseni a ajuns însă în Europa centrală și spre cea de nord.