Făina de greiere a început deja să fie comercializată în România, ce ironie, de o firmă specializată în vânzarea de produse… bio.
Prețul este la fel de șocant cum este și ideea de a mânca insecte. Potrivit descrierii, făina de greieri se prepară din greieri mari, fară aripi.
Un exoschelet nu este încă format, astfel că insectele sunt mai ușor de digerat. Făina proteică din greieri are o ușoară aromă de nucă și este bogată în proteine, scriu comercianții.
Făina de greieri este fără aditivi, chimicale sau conservanți și fără antibiotice „spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu prezintă risc la bacterii”, arată Adevarul.
Făina este făcută 100% din greieri și conține proteine de aceeași calitate ca și carnea de vită (70% proteine), are mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași).
Comercianții țin să precizeze că oamenii sunt „genetic diferiți față de greieri și nu există pericolul să putem lua vreo boală de la ei”, astfel încât prin ingestie nu putem să ne infectăm cu Covid, gripă porcină sau boala vacii nebune.
Cât privește obținerea făinii de greieri și utilizarea, comerciantul spune că, înainte de uscare, greierii sunt mai întâi bine spălați, apoi sunt tratați termic și uscați lent, pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei comestibile.
Abia după aceea, se transformă în făină de greieri, bogată în proteine. Făina din greieri se folosește în combinație cu un alt tip de făină sau poate fi adăugată, așa cum este în alte rețete.
„Pudra proteică de greieri se poate adaugă la orice retetă, pentru un plus de proteine, vitamina B12 și fier.
Poți încerca cu: smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”, scrie comerciantul, al cărui sediu este în Baia Mare.
100 de grame de făină de greieri (Acheta domesticus) costă 96,25 de lei, adică 962,5 lei/kg.