Fostul președinte Jair Bolsonaro este internat în Florida, unde trăiește într-un exil autoimpus, de când și-a părăsit mandatul.
Joe Biden a condamnat revoltele violente din Brazilia, în timp ce Casa Albă s-a confruntat cu apelurile Congresului, de a-l expulza pe Jair Bolsonaro, fostul președinte al țării latino-americane, din SUA, unde stă de când și-a terminat mandatul.
„Canada, Mexic și Statele Unite condamnă atacurile din 8 ianuarie, asupra democrației Braziliei și asupra transferului pașnic al puterii”, a spus președintele SUA, într-o declarație comună cu liderul Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, și prim-ministrul Canadei. Justin Trudeau.
Ei au adăugat, conform Financial Times:
„Suntem alături de Brazilia, deoarece își protejează instituțiile democratice. Guvernele noastre sprijină liberul arbitru al poporului brazilian”.
Bolsonaro, care se confruntă cu investigații încă din perioada în care a fost președinte, a rămas în exil autoimpus în Florida, de aproximativ două săptămâni.
El a fost internat la spital pentru monitorizare, din cauza disconfortului abdominal, a postat soția sa, Michelle, pe rețelele de socializare: „Ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru Brazilia”.
Mai mulți parlamentari democrați au cerut ca fostul președinte brazilian să fie îndepărtat din SUA.
Întrebările vin după ce susținătorii săi au devastat duminică legislativul, curtea supremă și palatul prezidențial, într-o revoltă care a semănat izbitor cu asediul Capitoliului SUA, din 6 ianuarie 2021.
„SUA nu ar trebui să fie un refugiu pentru acest autoritar, care a inspirat terorismul intern în Brazilia”, a declarat congresmanul democrat Joaquin Castro, pentru CNN, adăugând: „Ar trebui trimis înapoi în Brazilia”.
Parlamentarul de extremă stânga Alexandria Ocasio-Cortez a cerut ca Bolsonaro să fie returnat în Brazilia.
„Trebuie să fim solidari cu guvernul ales democratic al @LulaOficial”, a scris ea, pe Twitter, referindu-se la președintele țării, Luiz Inácio Lula da Silva, adăugând: „SUA trebuie să înceteze să-i acorde refugiu lui Bolsonaro, în Florida”.
Republicanii nu s-au alăturat solicitărilor pentru deportarea lui Bolsonaro, deși o mână de oameni a condamnat protestele, inclusiv senatorul de Florida Rick Scott și congresmanul republican în dizgrație George Santos, ai cărui părinți s-au născut în Brazilia.
Politicienii brazilieni s-au alăturat de asemenea apelurilor de a-l aduce pe Bolsonaro înapoi în țară.
Renan Calheiros, un senator proeminent, a cerut Curții Supreme a Braziliei extrădarea imediată a fostului președinte, spunând că implicarea sa în revoltele de duminică este de netăgăduit.
Instanța va examina cererea, care a cerut ca Bolsonaro să fie returnat în Brazilia, în termen de 72 de ore.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că SUA nu au primit nici o solicitare oficială din partea guvernului brazilian, cu privire la statutul lui Bolsonaro în țară, dar a adăugat că, dacă va fi nevoie, „am trata-o cu seriozitate”.
El a refuzat să vorbească despre statutul specific al lui Bolsonaro, invocând o politică de evitare a detaliilor despre cazurile individuale de viză. Sullivan a spus că se așteaptă ca Biden să vorbească cu Lula, în zilele următoare.
Duminică seara, Bolsonaro a încercat să se distanțeze de susținătorii radicali. Fostul căpitan al armatei a spus că atacurile, care au deteriorat proprietățile guvernamentale și operele de artă, au depășit limita.
În timp ce Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze în mod specific viza lui Bolsonaro sau statutul său în SUA, purtătorul de cuvânt Ned Price a declarat că liderii sau diplomații străini care au intrat în țară cu o viză diplomatică cunoscută sub numele de viză A au 30 de zile pentru a părăsi SUA sau să caute o viză actualizată, dacă nu mai desfășoară activități oficiale.
„Dacă un deținător de viză A nu mai desfășoară activități oficiale, în numele guvernului său, este obligația acestuia să părăsească SUA sau să solicite obţinerea unui alt statut de imigrare, în termen de 30 de zile”, a spus Price.
„Dacă o persoană nu are nici o bază legală să se afle în Statele Unite, o persoană este supusă expulzării, de către Departamentul pentru Securitate Internă”, a adăugat el.
Un fost înalt oficial american care a lucrat pe probleme de imigrare a spus că Bolsonaro a călătorit probabil în SUA cu o viză existentă, care ar putea fi fost în scopuri diplomatice sau turistice.
El a susținut că nu ar fi simplu pentru guvernul SUA să-l îndepărteze pe Bolsonaro. „Nu este ușor din punct de vedere legal să eliminați pe cineva din SUA, care nu este dispus să plece. Ei au adesea o protecție semnificativă, odată ce sunt fizic în SUA.”
El a adăugat că ar putea fi posibil ca Bolsonaro să rămână în țară, într-o nouă calitate, de exemplu dacă își găsește un alt loc de muncă.
În orice caz, orice acțiune de îndepărtare „ar putea fi un efort prelungit, pe mai mulți ani”, a spus fostul oficial. „Nu ar fi un proces rapid.”
În conformitate cu legile SUA privind imigrația, o persoană poate fi deportată dacă secretarul de stat consideră că este dăunătoare politicii externe a SUA. „Întrebarea este dacă secretarul de stat va face asta”, a spus el.