Caută
Close this search box.

Dumitru Chisăliţă: Preţul plafonat la gazele pentru populaţie e cauza preţului ridicat

dumitru chisăliţă

Expertul în Energetică Dumitru Chisăliţă susţine că, paradoxal, tocmai plafonarea preţului la gazele livrate pentru populaţie este cea care majorează exact preţul acestor gaze.

În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație, la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA, aminteşte Chisăliţă.

Cu toate acestea, prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu – 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină ofertele de prețuri ridicate, explică expertul.

Gazele achiziționate de furnizori, pentru consumatorii casnici, de aproape un an, sunt plafonate la 0,15 lei/kWh, la producători, la care se adaugă 0,009 lei/KWh – costurile de transport, 0,035 lei/KWh – costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh – costurile reglementate ale furnizorilor.

Astfel, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh, cu TVA inclus.

„În aceste condiții, în mod inexplicabil, menținem de peste un an și pentru următorii doi ani de zile prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus (cu 29% mai mult)”, arată Dumitru Chisăliţă, care este preşedintele şi fondatorul Asociaţiei Energia Inteligentă.

Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicare a prețului gazelor, pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic, toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea ofertelor prețului la gaze pentru populație. Adică:

Uite la ăia cât e preţul. La cât vrei să-l dăm noi?

Solicităm, anunţă specialistul, analizarea în regim de urgență a eliminării plafonului de:

  • 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici.
  • 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.

O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea efect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice în România, afirmă Chisăliţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri