Sala in care se desfasoara traditionalul concert de Anul Nou de la Viena, Musikverein, a fost construită cu fonduri provenite în mare parte din donații, principal donator fiind un aromân, omul de afaceri Nicolae Dumba.
Tatăl lui Nicolae, pe numele său Stere Dumba, împreună cu mama lui Nicolae, despre care nu cunoaștem alte amănunte decât numele ei de domnișoară, Maria Maniu, ceea ce nu pune la îndoială originile românești, au imigrat la Viena în 1817, reușind să facă o avere de invidiat din comerțul cu bumbac.
Mare om de afaceri, dar și un pasionat al muzicii, Nicolae Dumba a donat o bună parte din impresionanta sa avere pentru construirea unei săli de concerte, viitoarea Musikverein.
Cât de prețuită era în Austro-Ungaria de atunci personalitatea aromânului rezultă și din faptul că, timp de două decenii, între 1880 și 1900, imigrantul Nicolae Dumba a fost director al Erste Österreichische Spar-Kasse, predecesoare a actualei Erste Bank.
Unul dintre cei mai faimosi dirijori ai concertului a fost Herbert von Karajan – tot aromân, stimați austrieci și descendent tot dintr-un imigrant, Ion Caraion.
Nicolae Dumba a fost un mare filantrop al vieţii artistice din Viena. Prin testamentul său, a donat oraşului Viena valoroasa colecţie de peste 200 de manuscrise muzicale (autografe), îndeosebi ale lui Schubert, al cărui amic a fost.
Dumba a fost ales cetăţean de onoare al oraşului Viena la 25 iulie 1890, şi îşi doarme somnul de veci în Cimitirul central al oraşului, pe aleea compozitorilor, între J. Brahms şi Johann Strauss fiul. Trupul său neînsufleţit a fost depus în clădirea Societăţii „Prietenii Muzicii din Viena”, al cărei inimos sprijinitor a fost de-a lungul vieţii sale.
Nicolae Dumba s-a născut la Budapesta, la 24 iulie 1830 şi a murit la Viena, la 23 martie 1900.