Caută
Close this search box.

Înotător transsexual concurează contraa bărbaților, după o perioadă în echipa feminină

Iszak Henig

Iszak Henig, un bărbat transsexual care a terminat pe locul 79 din 83 de înotători, în noiembrie, s-a alăturat echipei de înot masculin a Universităţii Yale, după ce a terminat anul trecut ca înotătoare americană.

Henig a luat hormoni timp de opt luni, în timpul tranziției sale, dar timpii seniorului sunt „aproape la fel ca la sfârșitul sezonului trecut”, a scris el, într-un articol de opinie pentru New York Times, informează FoxNews.

Henig a scris că, în timpul unei întâlniri din noiembrie, între 83 de înotători, a terminat pe locul 79.

„Nu am fost cel mai lent tip în nici unul dintre concursuri, dar nu am la fel de mult succes în sport, ca la echipa feminină”, a scris Henig.

Cei patru care au terminat în spatele lui Henig, conform OutKick, au fost un înotător născut fără braț stâng și alții trei, specializați în bras.

Cu câteva zile înainte, într-o întâlnire cu Columbia, Henig a terminat pe locul 10 din 11, la 200 de yarzi, stil liber, și pe locul 11 din 12, la 100 de metri liber.

Ştafeta sa de 400 m liber a terminat pe ultimul locm din cinci echipe, iar timpul său de înot a fost cel mai slab, dintre toţi înotătorii din cursă.

Totuși, scopul lui Henig nu este neapărat să câștige ca bărbat.

„În schimb, încerc să mă conectez cu colegii mei în moduri noi, să aclam cu voce tare, să mă concentrez mai mult pe entuziasmul sportului”, a scris Henig.

„Concurența și provocarea este cea mai bună parte. Este un alt tip de împlinire. Și este destul de grozav să te simți confortabil în vestiar, în fiecare zi.

Cred că, atunci când sportivii trans câștigă, merităm să fim sărbătoriți la fel cum sunt sportivii hetero. Nu înșelăm urmărindu-ne adevăratul sine – nu ne-am părăsit legitimitatea.

Sporturile de elită sunt întotdeauna o combinație de avantaj natural sau talent și angajament la o muncă grea.

Există mult mai mult pentru un mare atlet decât hormonii sau înălțimea. Înot mai repede decât vor face vreodată unii bărbați hetero.”

Lia Thomas, alt înotător trans care a trecut de la bărbaţi la femei, a câștigat campionatul feminin NCAA, în martie anul trecut, aducând în prim-plan dezbaterea femeilor transgender din sport. Ea a fost prima atletă transgender care a câștigat un titlu național în Divizia I, în orice sport.

Ca elev de liceu, Henig (pe atunci Iszac) a concurat la probele olimpice din 2016 și a fost una dintre primele 100 de înotătoare din țară, doi ani mai târziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri