Caută
Close this search box.

Inventatorul Catalin HIDEG da lovitura pe piata internationala: Lactoferina, folosita in cosmetica si vindecarea ranilor

Un succes strategic românesc: crearea unui procedeu de obținere matricilor biopolimerice microporoase cu conținut de lactoferină, destinate aplicațiilor biomedicale şi dermato-cosmetice coordonat de Catalin HIDEG.

Catalin HIDEG

În urma participării, în perioada 2015-2017, la o serie de simpozioane medicale pe teme dermato-cosmetice, Catalin HIDEG a observat necesitatea realizării unei aplicații biomedicale revoluționare, prin care să se reducă timpii de vindecare pentru persoanele care au suferit traume la nivelul pielii sau tegumentelor. Viziunea sa a fost să pună la dispoziţia corpului medical în primul rând un astfel de dispozitiv medical produs în România, care să acopere această necesitate pe piaţa mondială.

Medicii şi chirurgii dermato-cosmeticieni au prezentat nevoia de a li se pune la dispoziţie o structură solidă cu o porozitate ridicată, prin care să se permită pe de o parte eliberarea controlată către pacient a unor medicamente aflate în stare de soluție lichidă sau vâscoasă şi pe de altă parte, de a prelua şi reține orice fel de fluide sau semi-solide generate de către corpul pacientului. Tot acest proces, fiind complicat de necesitatea asigurării sterilității riguroase a acestui mediu biopolimeric.

Echipele pluridisciplinare de cercetători SANIMED din cadrul CENTRULUI de CERCETARI IN BIOTEHNOLOGII AVANSATE CALUGARENI împreună cu soții Vasilica şi Stelian Maier, Mariana Chifiriuc, Ioana Marinaş, Marin Angheloiu şi Bianca Tihăuan , sustinuti de anteprenorul Catalin HIDEG au reuşit să obțină în 2021 patentul pentru crearea unui Procedeu de obținere a matricilor biopolimerice microporoase cu conținut de lactoferină.

Aceste matrici au rol de pansament temporar sau de comprese de unică folosință, al căror rol este de a limita probabilitatea infectării plăgii pacientului şi a furniza o serie de componente cu rol antiviral, antimicrobian şi de urgentare a  procesului de refacere a pielii.

Medicilor şi personalului medical li se pune deci la dispoziție o aplicație biomedicală extrem de versatilă, capabilă să îndeplinească mai multe sarcini simultan, matricea având abilități de a acționa ca agent imunostimulator, imunomodulator şi antiinflamator local, precum şi agent antiviral, capabilă în plus să scurteze semnificativ timpul de recuperare al pacientului.

Invenția echipei coordonate de către Catalin HIDEG permite obținerea în regim semi-industrial a unor matrice biopolimerice, preponderent colagenice capabile să susțină fără denaturare chimică sau inactivare biochimică atât componenta de bază, lactoferina cât şi a altor substanțe cu rol reparator prin susținerea metabolismului tisular al pielii afectate.

Mai mult decât atât, pansamentele care se pot obține în urma aplicării acestui brevet de invenție pot fi aplicate şi de către persoane fără studii specializate (inclusiv pot fi folosite de către pacient, acasă, în aplicarea tratamentului decis de către medic).

Pe lângă aplicațiile medicale, aceste matrici pot fi folosite şi în scop cosmetic, fiind suficient de versatile pentru a acoperi o gamă foarte largă de nevoi.

Dispozitivele biomedicale obținute prin procesul tehnologic brevetat:

  • asigură menținerea lactoferinei în stare nedenaturată şi activ biochimică în paralel fiind programate să o elibereze treptat, alături de orice alte medicamente
  • sunt suficient de plate şi de poroase pentru a permite îmbibarea lor şi cu alte substanțe medicale, sau pot prelua fluidele corporale produse de rană
  • sunt sterilizate în cele mai riguroase condiții.

Catalin HIDEG își asumă responsabilitatea livrării pe piață în cel mai scurt timp posibil a acestui produs.

 

Autor: psiholog Mira Minca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri