Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu, a înmânat, marţi, directorului Centrului Patrimoniului Mondial, Lazare Eloundou Assomo, dosarul de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, informează un comunicat al reprezentanţei ţării noastre.
Evenimentul a avut loc cu participarea coordonatorilor acestui dosar: Irina Iamandescu, director adjunct al Institutului Naţional al Patrimoniului, Felix Marcu – manager al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi preşedinte al Comisiei Naţionale Limes şi Barry Gamble, expert şi consultant internaţional în patrimoniu cultural.
Limesul Dacic reprezintă o parte a dosarului „Frontiere ale Imperiului Roman”, care reuneşte elementele de frontieră ale Imperiului Roman, a cărui extindere maximă a fost atinsă în cursul secolului al doilea, acoperind o distanţă de peste 7.000 de kilometri, precizează sursa citată.
La elaborarea dosarului Limesului Dacic au participat experţi din cadrul Ministerului Culturii, Institutului Naţional al Patrimoniului, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, în cooperare cu membrii Comisiei Naţionale Limes şi reprezentanţi ai altor instituţii partenere.
Dosarul va face obiectul unei evaluări tehnice a International Council on Monuments and Sites, principalul organ de evaluare UNESCO pentru obiectivele culturale propuse spre înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.
Structura limesului constă dintr-un sistem extrem de complex de turnuri, valuri de pământ, ziduri, fortificații de mici dimensiuni, castrele din spatele limesului, plasate de regulă la o distanță de circa 5 km față de limes, așezările civile aferente și structurile ne-romane. Nu a fost încă identificat un șanț în fața valurilor de pământ, potrivit limesromania.ro.
Castrele sunt asemănătoare, garnizoane ale unor trupe de infanterie mixte și de cavalerie, construite cel mai probabil chiar de către acestea. Pe alocuri valurile de pământ sunt foarte clar vizibile, aflându-se aproape de înălțimea originală, caracteristicile limesului păstrându-se cel mai bine in zona Moigradului (Porolissum).