Caută
Close this search box.

Conspiraţii şi fake news după cutremurele din Turcia şi Siria

Cutremurul devastator produs luni în Turcia și Siria, care a provocat peste 6.000 de morți în cele două țări, este pus pe seama unui fenomen straniu produs cu câteva momente înainte de declanșarea seismului.

Pe rețelele de socializare circulă imagini în care sunt prezente fulgerele apărute pe cer înainte de cutremur, în noaptea de duminică spre luni.

Cel mai viral dintre prezicătorii cutremurului din Turcia este olandezul Frank Hoogerbeets. Într-o postare pe Twitter din vinerea de dinaintea tragediei, Hoogerbeets scria că

„Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur de ~M 7,5 # în această regiune (centrul de sud al Turciei, Iordania, Siria, Liban)”, însoțind postarea cu o hartă a zonei, potrivit romania.europalibera.org.

În urma cutremurului, tweetul său a devenit viral. Strânsese până marți dimineață peste 65.000 de redistribuiri și peste 44 de milioane de utilizatori ai platformei sociale văzuseră postarea sa. Contul său ajunsese la aproape un milion de useri.

Imediat după cutremur, Hoogerbeets vine și cu explicația susținerilor sale.

„Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie”.

Una dintre teoriile conspirației care a înflorit după cutremur este legată de hashtag-ul #haarp. Apărut inițial pe Twitter, el a fost preluat și de utilizatorii de pe alte platforme, inclusiv pe TikTok.

HAARP este o abreviere pentru „High Frequency Active Auroral Research Program”, un proiect de cercetare american care a fost lansat la începutul anilor ’90.

Teoriile promovate în social media arată că HAARP este capabil să manipuleze și să creeze evenimente seismice și că este folosit pentru a pedepsi Turcia pentru lipsa de cooperarea cu Occidentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri