Caută
Close this search box.

Consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii poate schimba forma feței copilului

Consumul moderat de alcool înainte și înaintea și în timpul sarcinii poate schimba forma feței copilului. Femeile ar trebui să renunțe la alcool cu câteva luni înainte de concepție.

Un nou studiu este primul care detectează o asociere între copiii ale căror mame au băut înainte și în timpul sarcinii și anumite modificări faciale. Modificarea formei feței a fost observată chiar și în cazurile în care cantitatea de alcool consumată se ridica la mai puțin de un pahar de vin sau o sticlă de bere, relatează publicația IlfScience.

Cercetarea arată că forma feței unui copil este un posibil indicator al sănătății dezvoltării, lucru care era deja cunoscut în cazul tulburării de spectru alcoolic fetal, unde consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii lasă semne după naștere.

„Aș numi fața o „oglindă a sănătății”, deoarece reflectă starea generală de sănătate a unui copil„, a declarat într-un comunicat Gennady Roshchupkin, liderul studiului, profesor asistent și lider al grupului de biologie computațională a populației de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Expunerea unui copil la alcool înainte de naștere poate avea efecte negative semnificative asupra dezvoltării sănătății sale și, dacă o mamă bea în mod regulat o cantitate mare de alcool, acest lucru poate duce la tulburarea de spectru alcoolic fetal, FASD, care se reflectă pe chipul copiilor„.

Pentru a investiga mai departe, cercetătorii unei noi lucrări au folosit inteligența artificială (AI) și tehnologia de învățare profundă pentru a căuta modele între formele fețelor copiilor și alcoolul pe care l-au consumat mamele lor, atât în timpul sarcinii, cât și cu câteva luni înainte de concepție. Ei au folosit scanări 3D a mii de participanți cu vârste cuprinse între nouă și 13 ani din cadrul studiului longitudinal Generation R Study din Țările de Jos.

Am descoperit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de nouă ani”, a declarat primul autor, Xianjing Liu, doctorand în grupul profesorului Roshchupkin, care a dezvoltat algoritmul de inteligență artificială. „Cu cât mamele au consumat mai mult alcool, cu atât mai multe schimbări semnificative din punct de vedere statistic au existat. Cele mai frecvente trăsături au fost vârful nasului întors în sus, nasul scurtat, bărbia întoarsă și pleoapa inferioară întoarsă înăuntru.

„În rândul grupului de mame care au băut pe tot parcursul sarcinii, am constatat că, chiar dacă mamele au băut foarte puțin în timpul sarcinii, mai puțin de 12 g pe săptămână, s-a putut observa asocierea dintre expunerea la alcool și forma facială a copiilor. Este pentru prima dată când a fost demonstrată o asociere la niveluri atât de scăzute de consum de alcool.

Legătura dintre forma feței și consumul de alcool al mamei a dispărut în cazul grupului de copii mai mari, dar cercetătorii spun că acest lucru nu înseamnă neapărat că aceștia nu sunt afectați de alte probleme de sănătate. În cazurile de FASD, expunerea la alcool poate duce la deficiențe neurologice, dezvoltare facială anormală și probleme de memorie.

Ca atare, cercetătorii sugerează că acest lucru ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca afecțiunile de sănătate să fie asociate cu copiii ale căror mame au băut cantități mici de alcool înainte de concepție, chiar și atunci când acest lucru a fost oprit în timpul sarcinii. De asemenea, ar putea fi de ajutor în orientarea sfaturilor pentru viitorii părinți în ceea ce privește consumul de alcool înainte de sarcină.

Rezultatele acestui studiu sugerează că un consum matern de alcool scăzut-moderat până la trei luni înainte și în timpul sarcinii este asociat cu aspectul facial al copiilor„, au concluzionat autorii. „Mai mult, studiul nostru sugerează că femeile care sunt însărcinate sau care doresc să rămână însărcinate în curând ar trebui să renunțe la consumul de alcool cu câteva luni înainte de concepție și complet în timpul sarcinii pentru a evita rezultatele negative asupra sănătății urmașilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri