Caută
Close this search box.

Eugen Tomac a deschis acţiune în justiţie împotriva Consiliului UE

Europarlamentarul Eugen Tomac (PPE, PMP) a anunţat luni, într-o postare video pe Facebook, că a decis, în calitatea de deputat în Parlamentul European, să deschidă o acţiune împotriva Consiliului UE, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Motivul? Neacceptarea României de a deveni membră a spaţiului Schengen la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie 2022.

”Nu putem accepta ca un singur stat să sfideze Tratatele Uniunii Europene şi legislaţia Schengen şi să blocheze, la periferia Uniunii Europene, o naţiune de peste 20 de milioane de cetăţeni europeni”, a justificat europarlamentarul, calificând acest act ca fiind ”profund nedrept şi discriminatoriu”.

Documentele au fost depuse şi înregistrate pe 6 februarie la Tribunalul UE, care este o instanţă specializată a CJUE, cu sediul la Luxemburg.

Tomac a explicat că acţiunea sa nu opreşte procesul de negociere a României cu Austria şi nici al Bulgariei cu Olanda.

”El doar va scoate în evidenţă lipsa de loialitate a unor guverne şi instituţii europene faţă de Tratat şi legislaţia europeană şi va obliga Consiliul UE să adopte decizia corectă de acces al României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, proces amânat nejustificat de mai bine de 12 ani”.

Eugen Tomac explică, într-un comunicat de presă, că este vorba de o acţiune în anulare, care îşi are temeiul în art. 263 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Parlamentarul român cere Curţii să constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie 2022, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în România. Această decizie nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE, cum a fost cazul deciziei de primire a Croaţiei, însă reprezintă în continuare un act atacabil potrivit art. 253 din TFUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri