Sateliții Starlink au fost vizibili pe cer, luni seara, vreme de aproximativ cinci minute, în partea de vest a țării.
În condiții de cer senin, ei au putut fi văzuți cu ochiul liber și la Timișoara. Totuși, mai mulți cititori Tion au fost nedumeriți în legătură cu șirul de puncte luminoase și ne-au trimis imagini.
Mai mulți sateliţi Starlink, din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk, au fost vizibili, luni seara, în jurul orei 19:30, pe cerul României, în partea de vest a țării. Scopul acestora este de a furniza conexiuni rapide la Internet, conform tion.ro.
Cu toate acestea, sateliții au creat controverse prin rândul mai multor cititori Tion, care au fost nedumeriți în legătură cu „șirul de puncte luminoase” și ne-au trimis imagini.
„Imagini surprinse în această seară… Cu ochiul liber, pot spune că am văzut un tren zburător…cel puțin 50 de lumini dispuse în șir indian și o viteză foarte mare…”, a afirmat un cititor.
Din aprilie 2022, serviciul de internet prin satelit Starlink a devenit disponibil pentru comenzi și în România. Tariful este de 230 de lei pe lună, iar pentru echipamente se plătește o taxă unică, la achiziționarea acestuia, de 2.200 de lei.
„Serviciile comerciale Starlink sunt acum live și disponibile în România începând de ieri, 7 aprilie. Utilizatorii din România se pot aștepta la viteze de date între 100 Mb/s și 200 Mb/s cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor”, anunța atunci vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lucian Lovin, pe Twitter.
Potrivit celor de la BBC, sateliții lansați de SpaceX, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, au o orbită mult mai joasă față de restul sateliților de internet, motiv pentru care aceștia pot fi observați cu ochiul liber. De asemenea, aceștia sunt prevăzuți cu o serie de panouri, care reflectă lumina.
Până în prezent, compania spaţială privată americană SpaceX a lansat mai multe serii de microsateliţi pe orbită, în cadrul constelaţiei Starlink, proiect care atunci când va fi finalizat va număra cel puţin 12.000 de sateliţi.