”În curs de investigare sunt cinci persoane – cetățeni ai Moldovei, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de bănuit. Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență. Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani”, precizează Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova, citat de RFI.
Totodată, SIS anunță că în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova. Codul penal prevede pentru asemenea fapte pedeapsa cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.
”Acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin”, susțin oamenii legii.
Acum două săptămâni, Serviciul de Informații și Securitate a confirmat declarațiile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, privind un presupus plan al serviciilor secrete ruse de ”distrugere” a R.Moldova. ”Atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, declara SIS.
La câteva zile distanță, președinta Maia Sandu a declarat că Rusia își dorește destabilizarea R.Moldova, având și un plan, ce ar presupune ”acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să să întreprindă acțiuni violente, un atac asupra unor edificii ale statului, cu luare de ostatici. Prin aceste acțiuni violente, mascate sub așa numite proteste ale opoziției, ar uma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, afirma Maia Sandu.