Mario Vargas Llosa, 86 de ani, a afirmat, joi, în faţa Academiei Franceze, că „romanul va salva democraţia”, în discursul său de recepţie ca membru al acestui for, unde a criticat „Rusia lui Vladimir Putin”, potrivit AFP.
„Romanul va salva democraţia sau se va adânci o dată cu ea şi va dispărea”, a spus romancierul, într-un elogiu adus literaturii franceze, citându-i pe Gustave Flaubert, Victor Hugo, Emile Zola sau Jean-Paul Sartre.
„El va rămâne mereu – cum te poţi îndoi de asta? – această caricatură pe care ţările totalitare ne-o vând drept romane, dar care există doar după ce au trecut prin cenzura care le mutilează, pentru a susţine instituţii fantasmagorice cu trăsături similare democraţiei, aşa cum ne dă exemplul Rusia lui Vladimir Putin”, a spus Llosa, citat de News.ro.
Potrivit lui, „la fel ca în romane, aici cei slabi triumfă asupra celor puternici, pentru că dreptatea cauzei lor este infinit mai mare decât a celor din urmă, presupus puternici. Ca şi în literatură, lucrurile se fac bine şi confirmă o justiţie imanentă care nu există, trebuie să o spunem, decât în visele noastre”.
Rusofilia altor membri ai Academiei Franceze a fost criticată de o investigaţie a săptămânalului L’Obs, publicată joi, şi care o vizează, printre alţii, pe secretara permanentă Hélène Carrère d’Encausse. Această specialistă în istoria Uniunii Sovietice, până în zilele premergătoare invaziei Ucrainei de către armata rusă în februarie 2022, a spus că nu crede nici o clipă în această posibilitate.
Mario Vargas Llosa, ales în Academia Franceză în noiembrie 2021, este primul membru care nu a scris niciodată o carte în limba franceză.