Caută
Close this search box.

Nori negri la orizont

Niciodată în istoria recentă nu au existat atâtea amenințări simultane la adresa vieții curente a popoarelor Europei și, implicit, a românilor. Pandemia recent încheiată a dus la o mortalitate crescută post-vaccinare, iar numărul celor afectați nu a scăzut încă.

Mai recent, conflictul armat din Ucraina pune in pericol existența oamenilor din țările vecine, care pot fi transformați oricând în carne de tun, fie pe un ipotetic front, ori victime ale unor atacuri cu arme de la distanță. Cei ce vor supraviețui se vor trezi într-o societate diferită, cu legi noi, ai cărei paznici vor fi entități digitale, din rândul roboților dotați cu inteligență artificială. „Nu vom mai avea nimic, dar vom fi fericiți”, repetă obsesiv adepții Forumului Economic Mondial reuniți la Davos.

Pentru noi, românii, vin vremuri grele. Am trecut mai ușor decât alții prin boala ultimilor trei ani, însă riscul antrenării noastre în război rămâne unul real și foarte acut. Sigur, au mai fost conflicte în jurul țării noastre, în Moldova și regiunea Transnistreană sau în fosta Iugoslavie, dar au rămas localizate în ariile lor de desfășurare și nu s-au internaționalizat. Acum, însă, avem de-a face cu un alt tip de război, iar România face parte din NATO, trebuind să își asume toate deciziile alianței. Suntem oare pregătiți de izbucnirea unor lupte în care să fim victime sigure (și colaterale, îndrăznesc să spun) ? Tinerii ultimilor 25 de ani nu au pus mâna pe o armă, mulțumindu-se să joace jocuri pe calculator și să se integreze într-o realitate virtuală ruptă complet de adevăr. Populația nu a fost informată despre posibilitățile de evacuare, la nevoie, despre localizarea adăposturilor antiaeriene, a buncărelor (total insuficiente și acelea). Va urma o panică generalizată, care va provoca probabil numeroase victime. Medicii nu au multe cunoștințe despre medicina în caz de dezastru, și nu vor acționa unitar cu un astfel de prilej. Penele de curent provocate de distrugerea centralelor electrice, fie ele chiar și temporare, vor mări haosul. Nu mai amintesc de efectele lipsei apei potabile, de distrugerea hranei perisabile, etc.

Tentativele de fugă din mediul urban către cel rural vor duce la blocaje rutiere. Sunt doar câteva dintre efectele imediate pe care le-ar produce implicarea activă a țării intr-un conflict armat.
Nu putem decât să tragem nădejde că așa ceva nu se va întâmpla și ca vom fi lăsați în pace, pentru a ne bucura de hrana pe bază de gândaci și greieri care ni se pregătește…
Sau, poate ne vom aduce aminte de vorbele spuse în decembrie 1989: Vom muri, dar vom fi liberi….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri