În plin secol al XXI-lea, România, stat membru UE și NATO, manifestă o semnificativă rămânere în urmă, în ce privește finalizarea procesului de electrificare a zonelor rurale, cu aproape 100.000 de locuinte neelectrificate, conform datelor newsenergy,ro.
În privința măsurilor de finanțare 2021-2027 identificate de energogetica.ro, există următoarele programe:
“Schema de granturi mici – Electrificare”, finanţată de catre guvernul Norvegiei, din anvelopa 2014 – 2021, care poate fi extrapolată și în actuala anvelopă, cu ajustări asumate de părți.
Suma alocată: 5 milioane de euro
Valoare grant: între 30.000 și 200.000 de euro
Beneficiari țintă – adică gospodăriile și comunitățile rămase nelectrificate, din cauza lipsei de fezabilitate economică, a racordurile la rețelele publice.
Sunt eligibile cheltuieli de max. 5.000 euro/gospodărie, pentru soluții E-RES, și 5.000 euro/gospodărie, pentru extinderea rețelelor.
Aceasta presupune proiecte pentru mai multe gospodării sau comunități întregi mici izolate. Programul nu a avut succes, relativ puține gospodării beneficiind de acest program.
Fondul de acțiune în domeniul managementului energiei durabile – Susține managementul energiei durabile la nivelul localităților sărace/ subdezvoltate din România, prin îmbunătățirea infrastructurii municipale, sporirea capacității și gradului de conștientizare cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă
Buget total: 8 mil RON
Finanțare: 85% finanțare publică
Managementul programului: MLPDA
Obiectivul suna generos, dar nu justifică existența unui program separat, cu obiective care pot fi încadrate în alte programe și care nu justifică efortul administrativ suplimentar.
Fondul de Mediu – Program național “ Sisteme fotovoltaice pentru gospodării izolate”
Managementul programului: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – AFM prin bugetul propriu anual și alte fonduri externe
Achiziția și operarea de instalații fotovoltaice de producere E-RES, pentru persoane fizice și juridice,
Valoare maximă proiect: 20.000 Ron și o capacitate minimă instalată de 3 kW
Programul nu a fost unul de succes, din cauza conceperii criteriilor de eligibilitate a beneficiarilor și a sistemului de implementare.
La programele de mai sus, se pot adăuga inițiativele private, toate de succes, fie din zona de activități cu specific non-profit, fie din zona de promovare a tehnologiilor off-grid, vezi Energie pentru Viață – Asociația Energia Inteligentă, Econet Romania – Electrificarea satelor din Apuseni, sustinut de Ministerul Federal German al Economiei și Energiei, sau ONG-ul Free Miorița.