Sultan Mahomed Majad Al Ali, Ambasadorul EAU în România: „Proiectele noastre comune se vor axa pe energie regenerabilă şi pe dezvoltare durabilă“

Excelenţa Sa Sultan Mahomed Majad Al Ali, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, a vorbit într-un interviu acordat ziarului Adevărul despre parteneriatul România-UAE și posibile proiecte și investiții viitoare în România.

Adevărul: Domnule ambasador, care este perspectiva Emiratelor Arabe Unite despre parteneriatul cu România și ce își doresc Emiratele de la acest parteneriat?

Excelenţa Sa Sultan Mahomed Majad Al Ali: Anul acesta, Emiratele Arabe Unite și România au avansat nivelul relațiilor bilaterale prin câteva evenimente notabile care vor modela viitorul cooperării dintre țările noastre. Una dintre aceste pietre de hotar a fost reprezentată de cea de-a doua sesiune a Comisiei de Cooperare EAU-România (20-22 iunie) care a avut ca rezultat semnarea mai multor memorandumuri de înțelegere și care a inclus întâlniri la nivel înalt, dintre acestea remarcându-se întâlnirea Alteței Sale Şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, cu Excelența Sa Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, în cadrul căreia cele două părți au subliniat importanța dezvoltării parteneriatului strategic dintre cele două ţări, precum și întâlnirea Alteței Sale Șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan – Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite cu Excelența Sa Bogdan Aurescu – Ministrul Afacerilor Externe al României, în cadrul căreia s-a discutat parteneriatul strategic, subliniindu-se importanța rezultatelor Comisiei de Cooperare dintre Emiratele Arabe Unite și România pentru cooperarea economică și comercială, atât în ceea ce priveşte investiţiile emirateze în România, cât şi investițiile atrase în EAU.

Un alt eveniment important a fost vizita în România a Excelenței Sale Mariam Almheiri, ministrul schimbărilor climatice și mediului, în cadrul căreia EAU și România au semnat două memorandumuri de înțelegere privind schimbările climatice și securitatea alimentară. Pe lângă acestea, au avut loc şi vizite ministeriale ale oficialilor români în Emiratele Arabe Unite. În perioada următoare, Emiratele Arabe Unite și România se vor concentra pe dezvoltarea și implementarea de proiecte din domenii de interes pentru ambele țări, în special din sectoarele energiei, transportului și agriculturii.

Prin parteneriatul cu România, Emiratele Arabe Unite caută să dezvolte oportunitățile de cooperare economică și comercială. Recunoscut ca centru global pentru comerț și investiții, Emiratele Arabe Unite au acumulat o vastă experiență şi au hotărât să colaboreze cu partenerii săi pentru a aduce prosperitate. Prin cele 50 de Programe şi Inițiative ale EAU, prin Centenarul EAU 2071, precum și prin decretul legislativ federal nr. 32 din 2021 privind societățile comerciale, Emiratele Arabe Unite continuă să susțină legislația și inițiativele favorabile dezvoltării afacerilor  şi atragerii de investiții străine directe. Companiile românești sunt printre beneficiarii acestor stimulente economice oferite de piața din Emiratele Arabe Unite, fiind active în special în domeniul imobiliar și IT.

Ne așteptăm ca parteneriatul nostru economic bilateral să crească proportional cu potențialul investițional al celor două țări și să sporească accesul la piețele regionale.

Ne aflăm într-o criză mondială a energiei. Ne putem aștepta ca parteneriatul România-UAE să aducă proiecte concrete și investiții în România în domeniul producției de energie, atât clasice dar și a noilor tehnologii  privind energia regenerabilă?

Emiratele Arabe Unite și România lucrează împreună pentru a identifica soluții durabile pentru investițiile din infrastructura critică și energie şi pentru a construi parteneriate  între sectorul public şi privat, care să contribuie la acest scop.

Emiratele Arabe Unite au devenit lider regional în tehnologia energiei curate, oferind finanțare pentru numeroase proiecte din acest domeniu în întreaga lume și investind în cercetare în domeniul energiei, apei, precum şi în microelectronică, materiale avansate și sisteme de transport. Până în prezent, Emiratele Arabe Unite au investit 16,8 miliarde USD în proiecte de energie regenerabilă în 70 de țări și s-au angajat să investească peste 50 de miliarde USD în proiecte de energie curată în țară și în străinătate în următorul deceniu.

Emiratele Arabe Unite s-au angajat să respecte Acordul de la Paris și obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU. În acest context, și având în vedere interesul companiilor emirateze de a investi în România, proiectele comune dintre țările noastre se vor axa pe energia regenerabilă și pe dezvoltarea durabilă. Citește mai departe interviul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *