Caută
Close this search box.

E obligatoriu! Clienţii restaurantelor ar trebui să ştie exact ce mănâncă din 15 martie: gramaj, preţ, calorii, numărul de E-uri

restaurantele

Peste două săptămâni, clienții restaurantelor, teraselor, cantinelor, cofetăriilor și ai altor localuri ar trebui să primească meniuri detaliate, astfel încât să știe exact ce mănâncă.

Pentru fiecare preparat se va cunoaște conținutul, cu toate ingredientele care depășesc 20 de grame, valoarea nutrițională, aditivii folosiți, dar și grăsimile, acizii grași saturați, zaharurile, proteinele și sarea. Ar trebui să fie notate și ingredientele care pot provoca alergii sau au fost congelate.

Astfel, patronii restaurantelor și ai altor localuri de alimentație publică mai au timp până pe 15 martie să schimbe meniurile.

Preşedintele ANPC este hotărât să aplice sancțiuni chiar de la jumătatea acestei luni.

”Nerespectarea oricăror acte normative şi oricăror exigenţe legate de acestea, conduc, bineînţeles, la sancţiuni, dar cred că cea mai importantă este că pentru abateri repetate se poate ajunge până la suspendarea activităţii.

Până la data de 1 Mai vom aplica eventual, dacă este nevoie, avertismente şi vom stabili un calendar de măsuri de implementare clare pentru fiecare operator economic. De la data începerii sezonului turistic, considerăm că termenul a fost suficient de lung pentru a putea fi implementat acest ordin”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC, potrivit TVR.

Preşedintele ANPC dă asigurări că operatorii economici care nu se vor conforma vor primi avertismente în primă fază, după care vor fi amendaţi.

Ordinul ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie, anul trecut, însă patronatele au cerut să se amâne.

Reprezentanții domeniului HORECA spun că schimbarea meniurilor este o operațiune destul de complicată.

”Gramajul, preţul, caloriile, numărul de E-uri, sărurile, grăsimile, alergenii şi cam atât, ar trebui trecute, cred că sunt detaliile necesare. Restul să le pună undeva în spate şi oricine poate vedea în acel document care, repet, este pus deoparte undeva, în restaurant, tipărit, 10, 20, 30 de pagini, nu mai contează, sau într-un site şi tu, consumatorul, să ai acces la acel site”, a spus Radu Tănase, purtător de cuvânt HORA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri