Caută
Close this search box.

Marea Neagră s-a transformat în coșul de gunoi al Europei de Est

În clasamentul Agenției Europene de Mediu, Marea Neagră ocupă primul loc în topul celor mai poluate mări europene. O adevărată zonă roșie a deșeurilor, iar raportul specialiștilor de la Agenția Europeană de Mediu arată că, în apa Mării Negre, sunt de aproape două ori mai multe deșeuri ca în Marea Mediterană.

Plasticul este pe primul loc și nu are cum să ne suprindă, mai ales că în foarte multe zone de pe litoralul românesc găsim deșeuri de plastic, aduse înapoi de mare în timpul furtunilor. Pe plajă sunt și acum pungi, cutii, doze și foarte multe mucuri de țigară.

„Am găsit pe plaja din Saturn deșeuri provenite din Turcia. Am găsit din Rusia, din Ucraina, Georgia, iar proveniența este din activitățile turistice, din deversările care au loc de la marile orașe, din activități recreative și de la navele care tranzitează Marea Neagră”, declară pentru Pro TV Angelica Paiu, coordonator proiecte ONG Mare Nostrum:

Marea Neagră, plină de plastic

Locul fruntaș este asigurat și de prezența Dunării, care preia deșeurile de pe o suprafață mare.

În corpul unui pește prins pe litoralul românesc a fost găsit un pahar de plastic întreg. La rândul lor, păsările suferă de o boală digestivă gravă, cauzată de resturile pe care le înghit.

Un calcan fotografiat în detaliu, după ce a fost prins în plasă de un pescar, a ajuns în laboratorul specialiștilor de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța. Inghițise un pahar de plastic, găsit pe fundul mării.

Citește și: Războiul din Ucraina afectează mamiferele din Marea Neagră. Delfinii și marsuinii, găsiți morți în număr neobișnuit de mare

Peștii care mănâncă de pe fundul mării – calcanul, sturionii și multe alte specii, guvizii – sunt plini de plastic.

Și păsările marine, care trăiesc pe coasta românească a Mării Negre, au probleme. Potrivit oamenilor de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, acestea suferă de boala numită sugestiv „plasticoză”. Plasticul pe care îl înghit le provoacă răni în tractul digestiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri