Caută
Close this search box.

O nouă criză bancară? Ce spune Banca Centrală Europeană

bce

Deși prăbușirea băncii americane Silicon Valley Bank (SVB) şi criza de la banca elveţiană  Credit Suisse au declanşat îngrijorări cu privire la o eventuală extindere la nivelul sectorului financiar international, oficialii BCE sunt optimiști în ceea ce privește evoluția acestui segment.

Chiar dacă guvernele şi instituţiile financiare europene urmăresc îndeaproape situaţia, nu este totul atât de sumbru, relatează platforma media European Newsroom (enr), citată de Agerpres.

Luni, politicienii şi liderii din sectorul financiar european s-au mişcat pentru a consolida încrederea consumatorilor, după criza de la Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană. Preluarea în regim de urgenţă a Credit Suisse de către rivala UBS şi dificultăţile apărute la unele bănci regionale americane au alimentat îngrijorările cu privire la băncile din zona euro pe parcursul acestei săptămâni.

Consultanţii europeni au confirmat că în eventualitatea falimentului unei bănci din Uniunea Europeană se aplică o regulă conform căreia acţionarii şi ceilalţi creditori vor trebui să suporte o parte din pierderi.

Primii care vor suporta pierderile unei bănci vor fi acţionarii. Dacă asta nu va fi suficient, vor fi nevoiţi să suporte pierderi şi deţinătorii de obligaţiuni subordonate, aşa-numitul capital AT1.

În cazul Credit Suisse, deţinătorii de obligaţiuni AT1 urmează să îşi piardă toţii banii investiţi, o dată cu preluarea băncii de către UBS. Pentru aceste obligaţiuni AT1, pierderile se ridică la 16 miliarde de franci (16 miliarde de euro). Deţinătorii de acţiuni Credit Suisse vor fi nevoiţi să renunţe la o mare parte din banii lor investiţi, dar în schimb vor primi acţiuni UBS.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a rămas însă optimistă că problemele de la Credit Suisse nu se vor răsfrânge asupra sistemului financiar din zona euro.

„Sectorul bancar european este rezistent, graţie poziţiilor solide de capital şi lichiditate”, a spus Lagarde. În contextul actualelor tensiuni de pe piaţă, „BCE este gata să susţină sistemul financiar cu lichidităţi, dacă va fi nevoie, şi să menţină funcţionarea lină a politicii monetare”, a completat Lagarde.

Săptămâna trecută, BCE a majorat dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, în pofida turbulenţelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri