Caută
Close this search box.

STUDIU 150.000 de cupluri luptă cu infertilitatea, în România. 2022, anul cu cei mai puțini copii născuți

Bolile respiratorii sunt principalele cauze ale mortalităţii, la copiii din România

1 din 5 cupluri din România şi-ar dori un copil cât mai curând, dar peste jumătate n-au reuşit să-şi vadă visul împlinit de peste un an. Peste 150 de mii de cupluri sunt afectate, o creştere semnificativă faţă de acum 5 ani.

O arată primul studiu privind infertilitatea de după pandemie. 2022 a fost anul cu cei mai puţini copii născuţi, iar populaţia fertilă este în scădere. Mii de cupluri şi femei singure au apelat la programul de creştere a natalităţii al Ministerului Familiei.

În jur de 150 de mii de cupluri din România care-şi doresc un copil nu au reuşit nici după un an. O arată un studiu realizat pe un eşantion de peste trei mii de respondenţi de vârstă fertilă. E o creştere de aproape 40% în 5 ani. Tot mai mulţi merg însă la medic şi află din ce cauză nu reuşesc.

Dintre cuplurile tratate de infertilitate, peste 60 la sută au reuşit să obţină sarcina dorită în mai puţin de doi ani de tratament, potrivit TVR. O treime, chiar până într-un an. Rata de succes este similară cu cea a centrelor din străinătate.

Aproape jumătate dintre cei care nu au reuşit să aibă copii pe cale naturală au mers la specialişti în infertilitate. Iar un sfert dintre sarcinile în evoluţie în ianuarie şi februarie, adică în jur de 8.500, sunt obţinute cu tratamente.

Numărul este în creştere. Aproape 20% au făcut fertilizare în vitro, semn că şi problemele sunt mai complexe. Creșterea este de 80%, dar aproape jumătate dintre cei care nu au apelat la tratament nu şi l-au permis. O procedură costă peste 3.000 de euro.

Tot mai mulţi cer ajutorul statului. Prin Ministerul Familiei, pot primi un sprijin în valoare de 15.000 de lei. Peste 11.000 de cereri au fost depuse din decembrie, de când a demarat programul de creştere a natalităţii. 3.000 sunt eligibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri