Caută
Close this search box.

În ciuda războiului și a sancțiunilor, economia rusă rezistă, potrivit FMI

fmi

După ce a suferit o ușoară contracție în 2022, economia rusă va rezista și mai bine la sancțiuni și război în 2023, potrivit previziunilor publicate marți, 11 aprilie, de Fondul Monetar Internațional (FMI), care anticipează o creștere de 0,7% în acest an, mai bună decât cea de 0,4% prevăzută în urmă cu trei luni, potrivit boursorama.com.

Previziunile pentru economia rusă s-au îmbunătățit cu fiecare publicare recentă. Deși inițial se aștepta să se confrunte cu o contracție puternică a PIB-ului său în 2022, cu o scădere de 6%, Rusia a încheiat anul în recesiune cu „doar” 2,1%.

Iar pentru 2023, situația arată și mai bine: în octombrie anul trecut, previziunile FMI anticipau o recesiune de 2,3%, înainte de a miza pe o ușoară creștere (+0,3%) în timpul actualizării precedente din ianuarie. Raportul publicat marți cu ocazia reuniunilor de primăvară ale FMI merge chiar mai departe și prevede o creștere de 0,7% pentru 2023, cu trei puncte procentuale mai bună decât în urmă cu șase luni.

„Un lucru pe care l-am văzut în 2022, mai puțin în 2023 și probabil și mai puțin în 2024, este venitul semnificativ din sectorul energetic, cu prețuri foarte ridicate care au susținut economia țării”, a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri