Caută
Close this search box.

UE propune noi reguli de copyright pentru instrumentele generative de inteligenţă artificială

Companiile care implementează instrumente generative de inteligenţă artificială, cum ar fi ChatGPT, vor trebui să dezvăluie orice material protejat de drepturi de autor folosit pentru a-şi dezvolta sistemele, conform unui acord UE iniţial, care ar putea deschide calea pentru primele legi cuprinzătoare din lume care reglementează tehnologia, transmite Reuters, citată de News.ro.

Comisia Europeană a început să elaboreze Legea privind inteligenţa artificială în urmă cu aproape doi ani, pentru a reglementa tehnologia emergentă a inteligenţei artificiale, care a cunoscut un boom în investiţii şi popularitate după lansarea chatbot-ului ChatGPT, alimentat de AI, al OpenAI.

Membrii Parlamentului European au convenit să treacă proiectul la următoarea etapă, în timpul căruia parlamentarii UE şi statele membre vor dezbate detaliile finale ale proiectului de lege.

Conform propunerilor, instrumentele AI vor fi clasificate în funcţie de nivelul lor de risc perceput: de la minim la limitat, ridicat şi inacceptabil.

Domeniile de îngrijorare ar putea include supravegherea biometrică, răspândirea dezinformării sau limbajul discriminatoriu.

Deşi instrumentele cu risc ridicat nu vor fi interzise, cei care le folosesc vor trebui să fie foarte transparenţi în operaţiunile lor.

Companiile care implementează instrumente AI generative, cum ar fi ChatGPT sau generatorul de imagini Midjourney, vor trebui, de asemenea, să dezvăluie orice material protejat prin drepturi de autor folosit pentru a-şi dezvolta sistemele.

Această prevedere este o completare cu întârziere, elaborată în ultimele două săptămâni, potrivit unei surse familiare cu discuţiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri