Astmul redevine una dintre principalele afecţiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog, afirmă managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, care menţionează că serviciile solicitate unităţii medicale de către pacienţii simptomatici cu această afecţiune sunt în creştere cu peste 70% în primele 4 luni ale anului 2023 faţă de anul 2022, relatează Agerpres.
„Astmul redevine una dintre principalele afecţiuni care aduc pacientul în cabinetul medicului pneumolog. Serviciile solicitate Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta de către pacienţii simptomatici cu astm sunt în creştere cu peste 70% în primele 4 luni ale anului 2023 faţă de anul 2022. Un trend crescător ce atrage atenţia cu privire la o problemă de sănătate care are soluţii cu condiţia unui diagnostic şi tratament corect. Numărul serviciilor medicale din institut în primele 4 luni ale anului 2023 a fost de 1.392, în condiţiile în care anul 2022 în aceeaşi perioadă a adus in cabinet 818 cazuri de astm”, a scris Mahler pe pagina de Facebook a Institutului „Marius Nasta” cu prilejul Zilei Internaţionale a Astmului.
Potrivit medicului, oricine poate face astm, la orice vârstă, afecţiunea fiind de diferite tipuri, neavând un sigur factor declanşator.
Astmul se manifestă prin tuse, weezing (respiraţie şuierătoare), constricţie în piept.
„Pacienţii cu astm corect trataţi pot avea o viaţă normală, adică: pot lucra, se pot juca şi pot merge la şcoală, pot dormi bine noaptea, pot evita majoritatea crizelor de astm”, susţine medicul.