Caută
Close this search box.

Luptă la baionetă la alegerile prezidențiale din Turcia. Lira turcească, la minimumul ultimelor două luni

Recep Tayyip Erdoğan și principalul său rival, Kemal Kılıçdaroğlu, se vor confrunta, probabil, în turul al doilea de scrutin, după ce nici unul dintre cndidați nu a atins pragul de 50% dintre sufragii pentru a câștiga definitiv alegerile prezidențiale din Turcia,

49.42% a obținut președintele Recep Tayyip Erdoğan, față de 44.95%, Kemal Kilicdaroglu la 99, 38% dintre voturi numărate.Rămân voturile din Diaspora de cotorizat, care încă sunt o necunoscută.

„Ne-am depășit deja principalul contracandidat cu peste 2,6 milioane de voturi. Dacă poporul nostru a ales să mai avem o rundă de votare atunci salutăm acest lucru. Dar eu cred că vom încheia acest tur cu peste 50% din voturi”, a declarat Erdogan.

Șeful statului are însă doar puțin peste 49% din opțiuni după o numărătoare aproape completă.

Cei doi se vor confrunta în turul al doilea. Kilicdaroglu s-a declarat pregătit pentru o nouă confruntare, în timp ce a acuzat partidul puterii că încearcă fraudarea alegerilor.

Al treilea candidat ar putea decide soarta alegerilor

A existat și un al treilea candidat la președinție, care a adunat 5 la sută din voturi și care este văzut acum ca cel care va decide soarta alegerilor.

„Dragi prieteni, urmează înca 15 zile dificile, iar în acest timp, dacă rezultatele ramân așa, va fi un al doilea tur, noi vom face tot posibilul să fie un proces bun pentru țară și popor. Deocamdată nu am decis ce partid ori candidat vom susține”, declară Sinan Ogan, candidat la preşedinţie.

Dacă la prezidențiale lucrurile sunt incerte, în scrutinul legislativ partidul președintelui Erdogan a câștigat majoritatea în Parlament, dar cu cel mai slab scor din ultimii 20 de ani de când este la putere, potrivit TVR. AKP a adunat 49% din voturi față de 35 de procente ale coaliției de opoziție.

Aceasta din urmă ar mai putea atrage încă 10 procente de la Partidul Kurzilor și de la formațiunile socialiste care au mers pe cont propriu în alegeri.

A fost cel mai strâns scutin din ultimii o sută de ani și mulți îl văd ca pe un referendum pe tema schimbării în Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri