Caută
Close this search box.

Ministrul Boloș neagă că a fost espins Planul REPowerUE al României, în valoare de 1,4 miliarde de euro: Ne-au cerut informații suplimentare

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat, joi, că Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro. În replică, ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia.ro că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit ministrului, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare, spune el.

Dragoș Pîslaru afirmă că Guvernul de la București, într-o totală lipsă de transparență, a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

România a primit de la UE 1.4 mld euro pentru capitolul verde al PNRR denumit REPowerEU, bani europeni suplimentari pentru investiții în eficiență energetică destinați IMM-urilor și gospodăriilor, cu scopul clar de a ajuta consumatorii vulnerabili să își diminueze facturile la energie și să nu rămână în urmă în contextul tranziției către energia verde.

„Guvernul României a avut timp până la 30 aprilie să depună capitolul REPowerEU la Comisia Europeană și să spună cum plănuiește să investească cei 1.4 mld eur. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a transmis o varianta neoficială a capitolului, cerând finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servii clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU.

Dragoș Pîslaru, negociator al REPowerEU și al Mecanismului de Redresare și Reziliență din partea Parlamentului European, a atras atenția încă din luna februarie că planul Guvernului nu este adecvat nevoilor românilor și că este esențială consultarea cu societatea civilă. De asemenea, Partidul REPER a oferit o alternativă la capitolul propus de Guvern, punând accentul pe renovarea profundă a locuințelor și eficiență energetică. Această alternativă a fost transmisă oficial către Guvern în timpul singurei sesiuni de consultare și a avut sprijinul societății civile, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri