Caută
Close this search box.

România s-a despărţit de MiG-21 LanceR, din perioada comunistă

România s-a despărţit luni de avioanele sale de vânătoare de tip MiG-21 LanceR – moştenite din perioada comunistă -, care sunt înlocuite cu avioane de vânătoare americane de tip F-16, mai moderne, în contextul unei consolidări a flancului de est al NATO.  Kievul ”nu s-a arătat interesat” de MiG-uri, anunţă Bucureştiul, relatează AFP.

România urmează să folosească de-acum 17 avioane de tip F-16, cumpărate la mâna a doua. Ea a semnat în noiembrie un contract cu Norvegia, în vederea achiziţionării a 32 de avioane.

România – un stat membru NATO din 2004 – râvneşte la ultima generaţie de avioane de vânătoare americane, de tip F-35, dar are nevoie de ani pentru a-şi transforma acest plan constisitor în realitate, potrivit News.ro.

”Era timpul să trecem la ceva mai bun, mai în pas cu realităţile mondiale”, declară AFP pilotul Adrian Trifa, în vârstă de 37 de ani, înainte de a decola de la baza de la Borcea (sud-est), în ultimul său zbor, în cadrul unei ceremonii organizate luni de către Ministerul român al Apărării.

Potrivit unor estimări neoficiale, România a deţinut 25 de avioane de acest tip. În perioada comunistă, au fost 400 de avioane de tip MiG-21 LanceR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri