Caută
Close this search box.

Tehnologie și echipament de ultima generatie pentru obținerea prin electrofilare a substraturilor colagenice nanofibrilare, destinate pansamentelor resorbabile si regenerative

Catalin Hideg, fondatorul companiei Sanimed International Impex SRL a coordonat echipa de cercetare pentru nano-ECol – Proiect de transfer al rezultatelor cercetării științifice.

Programul PNIII – P2: Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare
Tipul proiectului: Transfer la operatorul economic
Codul proiectului: PN-III-P2-2.1-PTE-2016-0174
Numărul contractului: 51PTE / 2016
Coordonator: S.C. Sanimed International Impex S.R.L.
Partener: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor

Sursa de finanțare: UEFISCDI și cofinanțare S.C. Sanimed International Impex S.R.L.
Valoarea totală a proiectului: 2.218.456 lei
– Finanțarea de la bugetul de stat: 1.660.041 lei
– Cofinanțarea din surse proprii ale Sanimed: 558.415 lei

Proiectul nano-ECol a vizat dezvoltarea unei tehnologii și realizarea unui prototip demonstrativ la nivelul de maturitate thnologică TRL5, destinate producerii prin electrofilare a substraturilor micro- și nano-fibrilare utilizabile drept pansamente resorbabile în tratarea rănilor și arsurilor, pornind de la soluțiile coloidale de atelocolagen produse la S.C. Sanimed International Impex S.R.L.

 

În acest sens, proiectul prevede efectuarea saltului de la nivelul TRL4 al prototipului INFIM SPIN 1.0, dezvoltat printr-un proiect anterior de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM) și testat preliminar pentru electrofilarea atelocolagenului.

Principalele provocări tehnologice adresate proiectului nano-ECol sunt:

  • asigurarea menținerii stării cvasi-native a atelocolagenului,
  • reproductibilitatea produselor,
  • aria substraturilor de ordinul zecilor de decimetri pătrați și grosimea de 3, 12 mm,
  • posibilitatea prototipului de a lucra în regim de producție la scară micropilot, prin formulare la cerere a compozițiilor electrofilate și prin rapid-prototyping dimensional și structural,
  • posibilitatea de scalare a prototipului și a tehnologiei la nivel productiv.

Proiectul a beneficiat de resursele materiale și de logistica a cinci centre de cercetare, două ale Sanimed și trei ale INCDFM. Serviciile oferite și dotarea respectivelor centre sunt detaliat regăsite pe platforma ERRIS.

Cofinanțarea Sanimed reprezintă 67,63% din suma alocată companiei de la bugetul public, respectiv 25,27% din total buget și 39,04% din totalul salarizării.

Efectele scontate a se obține la finalul proiectului vin în întâmpinarea intereselor companiei Sanimed, pentru extinderea gamei de produse și a adresabilității, inclusiv prin capacitatea de a realiza pansamente resorbabile din compoziții particular formulate la solicitarea medicilor, precum și cu formă, structură și densitate dependente de nevoile pacienților.

Catalin Hideg este un anteprenor de succes care produce pe platforma sa medicala de cercetare, inovare si productie în domeniul biotehnologiilor avansate din comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, bandaje de prim ajutor, un pansament activ avand structura unui burete resorbabil si regenerativ, realizat exclusiv din colagen liofilizat de tip I nativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri