Caută
Close this search box.

Un instrument de spionaj pentru iPhone, scos la iveală recent, a fost vândut guvernelor

A fost descoperit un nou tip de spyware vândut către diverse guverne din întreaga lume, destinat să fie folosit pentru a spiona în principal jurnaliști, activiști și oponenți politici, potrivit publicației Evenimentul Zilei.

Un raport publicat de Citizen Lab dezvăluie că programul spion, căruia i s-a dat numele Reign, este folosit pentru a monitoriza activitățile unor persoane de profil înalt. Echipa Microsoft Threat Intelligence a reușit să analizeze spyware-ul și a descoperit că acesta a fost furnizat de compania israeliană QuaDream.

QuaDream este cunoscută pentru dezvoltarea de instrumente avansate de spionaj și oferă servicii pentru mai multe guverne importante din întreaga lume. Au existat cel puțin cinci cazuri de spyware țintit în America de Nord, Asia Centrală, Asia de Sud-Est, Europa și Orientul Mijlociu.

Spyware-ul ajunge la toate aceste dispozitive prin intermediul a ceea ce este cunoscut sub numele de exploit „Endofdays” iOS 14 zero-click. Acesta utilizează invitații de calendar iCloud antedatate care, atunci când sunt trimise persoanelor vizate, sunt acceptate automat. Odată ce invitația se află pe dispozitivul unei persoane, operatorii de spyware pot accesa mai multe funcții ale iOS. Hackerii pot avea acces la înregistrările audio ale convorbirilor, la microfonul și camera iPhone, la accesul la aplicația iPhone Files, la urmărirea locației iPhone, la generarea parolelor iCloud 2FA și multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri