Caută
Close this search box.

De unde ia Guvernul banii pentru profesori? Cristian Păun, economist: Deocamdată, ei au primit promisiuni

Guvernul a promis că va mări salariile profesorilor printr-o ordonanță de urgență. De unde ia banii, în condițiile în care aceste sume nu au fost prevăzute inițial în buget? Profesorul de economie Cristian Păun spune că, deocamdată, sunt promisiuni, dar sunt metode care ar putea aduce bani la buget.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, profesorul de economie Cristian Păun spune că nu e pentru prima dată când profesorii sunt amăgiți cu promisiuni care nu mai ajung să fie puse în practică.

Însă, chiar și mărite, salariile din Educație tot mici rămân față de ceea ce se întâmplă acum cu prețurile și față de salariile altor angajați din sistemul bugetar.

„Prin această majorare, profesorii probabil că își mai repară puțin puterea de cumpărare. Deci, vorbim de fapt de niște corecții care mențin pe linia de plutire situația financiară a acestui sector. În niciun caz nu vorbim de salarii mari”, spune Cristian Păun în interviul pentru Europa Liberă.

În privința sumelor necesare pentru salariile profesorilor, Ligia Deca, ministrul Educaței, nu a indicat sursa banilor, însă a spus că este nevoie de aproape 3 miliarde de lei pentru acoperirea salariilor.

Efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus față de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de Ordonanța 53.

Fostul vicepremier Kelemen Hunor a spus în interviul one2one că banii pentru salariile profesorilor vor veni din creșterea economică, aproximată la 8-9 miliarde de lei, dacă lucrurile merg bine. Din acești bani, 5-6 miliarde de lei ar urma să meargă către Educație. Citește interviul AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri