Caută
Close this search box.

Greva profesorilor. Guvernul aprobă memorandumul privind salarizarea profesorului debutant. Sindicatele așteaptă publicarea documentului în Monitorul Oficial

Update Guvernul ia o nouă decizie prin care să îi convingă pe profesori să înceteze greva, în toată ţara. Va aproba un memorandum care prevede că lefurile din educaţie să crească, anul viitor, aşa cum vor sindicatele.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educaţiei şi Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie prin noua Lege a salarizării, în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ. în urma discuţiei telefonice purtate cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul de învăţământ. Executivul anunţă că Memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de mâine, 8 iunie 2023, şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare

Stirea inițială

Peste 134.000 de angajați din învățământ, adică 86,93% din totalul membrilor de sindicat care au semnat referendumul pentru declanșarea grevei generale, continuă miercuri protestul început în 22 mai, conform datelor transmise de sindicate. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că deocamdată calendarul examenelor naționale rămâne neschimbat. Un nou protest al profesorilor va avea loc joi sau vineri în Capitală, cu 20.000 de persoane.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din educaţie, joi sau vineri, în Capitală, cu 20.000 de persoane. Despre numărul celor din învăţământ care au renunţat la grevă, el a precizat că s-au retras 15.000 de oameni, iar majoritatea nu sunt membri de sindicat. Procentul este nesemnificativ şi nu influenţează legalitatea acestei acţiuni de protest, a mai spus Nistor.

În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a anunţat liderul de sindicat. Întrebat dacă se va ajunge la amânarea examenelor, Marius Nistor a spus: ”Nu ştiu, în momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc”.

Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune dar decizia este strict a cadrelor didactice.

”Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului”, a afirmat el. ”Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţi vizavi de grila de salarizare şi binenţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe ecoonomie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a mai spus el. Despre protestul de joi, Marius Nistor a menţionat că s-a depus o solicitare pentru acţiuni de protest joi sau vineri, depinde cum vor primi aprobare de la Primăria Capitalei.

El a declarat că 20.000 de persoane vor ieşi în stradă. Despre procentul cadrelor didactice aflate în grevă, Marius Nistor a spus că Ministerul se raportează la total salariaţi. ”În grevă nu sunt doar membri de sindicat. Din datele ministerului, s-au retras 15.000 de oameni, majoritatea nu sunt membri de sindicat. Deci, procentul este nesemnificativ şi nu influenţează, per ansamblu, legalitatea acestei acţiuni de protest”. Marius Nistor a mai subliniat că ”în niciun caz nu trebuie acuzat vreun cadri didactic care s-a retras din acţiunea de grevă că ar fi spărgător de grevă”. Nistor le-a transmis părinţilor că le mulţumeşte pentru sprijin şi să aibă încredere în ei.

”Dacă există această nemulţumire continuă, asta înseamnă că ceea ce s-a solicitat nu s-a oferit în totalitate. Să aibă încredere în noi”, a mai spus Nistor.

Principalele solicitări ale profesorilor:

  • stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
  • aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern
  • majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute
  • acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au transmis marţi seară că în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate a reieşit că marţi au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declanșarea grevei.

Foto: Alexandru Dobre / Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri