Caută
Close this search box.

Mai multe gratuităţi prin medicii de familie pentru pacienţii asiguraţi, începând cu 1 iulie

medicii

Noul contract-cadru pentru asistenţa medicală pune mult mai mult accent pe prevenţie, prin creșterea rolului medicilor de familie, care vor putea recomanda mai multe analize gratuite.

Prin noul contract-cadru, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani pot beneficia anual de consultații de prevenţie la medicul de familie. Pentru cei între 40 şi 60 ani sunt prevăzute evaluări pentru riscul de boli cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice sau de diabet.

La cei de peste 60 de ani va fi evaluat, între altele, şi riscul de osteoporoză, demenţă şi depresie. Medicii de familie vor completa riscograme şi pentru sănătatea mintală şi reproductivă, dar vor evalua şi factori de risc legaţi de alimentaţie, alcool, tutun şi droguri, potrivit TVR.

Medicii de familie vor putea recomanda şi mai multe analize gratuite, inclusiv raportul albumină – creatinină urinară pentru depistarea bolii cronice de rinichi. Se tem însă că prevenţia va rămâne doar teorie dacă nu vor fi şi fonduri pentru analizele fără de care nu pot fi descoperite unele probleme.

În documente oficiale apar şi teste gratuite pentru HIV, hepatita B şi C şi sifilis, dar decontarea nu e clarificată.

De la 1 iulie, medicii de familie vor putea oferi şi mai multe servicii noi de diagnostic şi tratament.

Citește mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri