Un număr de 17.923 de persoane infectate cu virusul HIV trăiesc în țara noastră, iar în anul 2022 au fost diagnosticate 707 cazuri noi, arată datele furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România. Experții din domeniul HIV/SIDA solicită demararea finanțării și implementării măsurilor cuprinse în Strategia Națională HIV/SIDA 2022 – 2030.
Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2022 sunt: sex neprotejat (heterosexual) – 60,4%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) -30, 3%, consumatori de droguri injectabile – 6,6%.
Experții din domeniul HIV/SIDA solicită demararea finanțării și implementării măsurilor cuprinse în Strategia Națională HIV/SIDA 2022 – 2030.
Dezbaterea „Implementarea Strategiei Naționale HIV/SIDA – direcții de acțiune” organizată în data de 15 iunie 2023 de către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a adus în atenția autorităților responsabile necesitatea intensificării demersurilor în vederea finanțării și demarării implementării măsurilor cuprinse în documentul strategic adoptat de către Guvernul României la finele anului 2022.
Cei peste 100 de experți prezenți la eveniment au evidențiat necesitatea urmării pașilor de parcurs prevăzuți în Strategie, accesarea de surse de finanțare și urgentarea unor acțiuni prioritare în domeniul prevenirii, educației, testării, diagnosticării și tratamentului din domeniul infecției HIV în România, pentru a se asigura premisele unor rezultate în acord cu direcțiile de acțiune internaționale în direcția luptei cu infecția HIV.
Prezent la eveniment, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, a reafirmat susținerea pentru implementarea Strategiei: „urmează ca în cursul săptămânilor următoare să punem la bătaie un plan de acțiune, să mișcăm lucrurile până în toamnă, apoi e nevoie să umblăm după fonduri… Obligatoriu trebuie să gasim fonduri, contăm și pe suportul Ministerului Sănătății, vedem și PNRR-ul ce poate să ne ofere și vom reuși… Testarea HIV trebuie să fie disponibilă pentru toata lumea, inclusiv cu teste care să se găsească la farmacie, cu prețuri rezonabile”.
Prezentă la eveniment, dr. Adriana Pistol, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a subliniat importanța Strategiei și sprijinul pe care Ministerul îl asigură în direcția implementării acesteia: „Cum facem ca strategia să fie implementată? Există acele acțiuni trecute în strategie, există o rețea de unități sanitare, care sunt coordonate de INBI Matei Balș, care lucrează pe acest domeniu, există ajutorul și sprijinul NGO-urilor. (…) Prin diverse proiecte elaborate de instituțiile care se ocupă de domeniu, în parteneriat cu NGO-urile, pot să facă mai flexibilă și mai fezabilă implementarea acțiunilor care sunt prevăzute în această strategie.”
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, conf. dr. Adela Cojan, a subliniat sprijinul pe care CNAS îl aduce în implementarea Strategiei prin măsurile cuprinse în Noul Contract Cadru care intră în vigoare de la 1 iulie 2023: „La nivelul CNAS intervenim începand cu data de 01 iulie, o dată cu implementarea noului contract cadru și a normelor de aplicare ale acestuia, cu acel segment esențial în managementul maladiei HIV/SIDA și acela al profilaxiei primordiale, al controlului și reducerii factorilor de risc asociați infecției cu HIV/SIDA (comportamentul grupurilor de risc, sfaturi pentru adolescenți în vederea prevenirii consumului de substanțe). Sprijinul pe care îl poate aduce CNAS este de a identifica atât aceste comportamente de risc cât și cele legate de încărcătura emoțională care poate conduce la depresie sau anxietate. Prin urmare medicii de familie, devin, odata cu noul contract cadru, un partener al CNAS în implementarea programelor de prevenție iar bonificarea serviciilor de prevenție și mărirea timpilor alocați în construirea acestor riscograme personale sunt măsuri pe care le-am luat în sprijinul acestor servicii”.