Caută
Close this search box.

Procurorul Daniel Horodniceanu, trimis în judecată disciplinară

şeful diicot

Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și fost șef al DIICOT, este trimis în judecată disciplinară de către Inspecția Judiciară. Instituția a anunțat că acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide sancțiunile în cazul procurorului. Reamintim că în luna mai procurorul a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliției Iași. Este pentru prima dată când un membru CSM este cercetat de Inspecția Judiciară, relatează Hotnews.ro.

Inspecția Judiciară îl acuză pe procuror de „atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare”.

În 14 iunie, Inspecția Judiciară a anunțat declanșarea cercetării disciplinare împotriva procurorului Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Marți, Inspecția Judiciară a anunțat că „ a exercitat acțiunea disciplinară” în cazul lui Daniel Horodniceanu pentru abaterilor disciplinare prevăzute în Legea 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Inspecția Judiciară a anunțat că „inspectorii judiciari au reținut următoarele:

  • Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenți de poliție, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziție umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare;
  • Fapta procurorului care, în cadrul interacțiunii cu agenții de poliție, și-a declinat și afirmat repetat calitatea de procuror, a amenințat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenților de poliție, sugerând că ar avea relații sau influență cu scopul de a primi un tratament favorabil și de a-și rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toți cetățenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”.

Articolele invocate prevăd:

  • „Încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii / „Magistraţilor le este interzisă orice manifestare contrară demnităţii funcţiei pe care o ocupă ori de natură să afecteze imparţialitatea sau prestigiul acesteia”.
  • „Folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”.

Acțiunea disciplinară a fost înaintată Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză, mai spune Inspecția Judiciară.

VIDEO „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pe motiv că a depășit viteza legală și pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.

Într-o înregistrare video distribuită în spaţiul public, se vede că Daniel Horodniceanu este vizibil deranjat că a fost oprit în trafic, el întrebându-l pe unul dintre poliţişti dacă ştiu că este „procurorul şef Horodniceanu de la Crimă Organizată”. Poliţistul a spus că nu îl cunoaşte, Horodniceanu întrebându-l: „Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare?”.

 

 

Horodniceanu fusese oprit pe un drum din judeţul Iaşi pentru că făcuse o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi pentru că rula cu o viteză mai mare decât cea legală. Poliţistul i-a spus că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele şi că a dorit să îi atragă atenţia privind greşelile comise în trafic.

„Am să vorbesc cu şeful IPJ”, l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe poliţist. De asemenea, Horodniceanu a spus că este procuror de 25 de ani şi că este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţul Iaşi.

Totodată, Daniel Horodniceanu i-a amintit agentului de poliţie că în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru ca poliţiştii să primească 15% în plus la salariu.

Dialogul integral între Horodniceanu și polițistul care l-a oprit:

  • „Daniel Horodniceanu: De ce m-ați oprit în acest moment?
  • Polițist: Pentru că ne-ați depășit…
  • Daniel Horodniceanu: Și nu am voie să vă depășesc sau ce?
  • Polițist: Există o limită de viteză de 50 km/h, iar noi circulam deja cu 70 km/h.
  • Daniel Horodniceanu: Aveți un radar? V-am spus cine sunt.
  • Polițist: Cine sunteți?
  • Daniel Horodniceanu: Sunt procuror-șef Horodniceanu de la Crima Organizată. Nu mă cunoașteți?
  • Polițist: Vă rog să-mi prezentați documentele.
  • Daniel Horodniceanu: Dar de ce nu mă cunoașteți? Dar de unde sunteți dumneavoastră? Din Vaslui sau din Iași?
  • Polițist: Sunt agent David din cadrul Secției 1 Poliție Rurală.
  • Daniel Horodniceanu: Din Iași?
  • Polițist: Da, vă rog să-mi dați documentele dvs.!
  • Daniel Horodniceanu: O să vă prezint legitimația mea de procuror. Dar vă mai întreb o dată, de ce m-ați oprit?
  • Polițist: În primul rând, așa cum v-am spus și anterior, ne-ați depășit…
  • Daniel Horodniceanu: Și?
  • Daniel Horodniceanu: Terminați cu prostiile astea! Nu știți cu cine vorbiți. Ce faceți dumneavoastră la această oră? Faceți patrulă pe strada principală dintr-un sat? Am să vorbesc cu șeful IPJ-ului.
  • Polițist: În ultimele două săptămâni, au avut loc mai mult de 6 cazuri de furturi de animale în zonă. Din acest motiv…
  • Daniel Horodniceanu: Pe strada principală? Dumneavoastră căutați hoții pe câmp. Trebuie să vă învăț eu cum să vă faceți treaba sau ce?
  • Polițist: Nu sunteți în măsură…
  • Daniel Horodniceanu: Sunt într-o foarte mare măsură, sunt procuror de 25 de ani. De când ești polițist dumneata? Eu sunt în măsură să fac orice! Din cauza mea dumneavoastră aveți un 15% la salariu. Adică, în favoarea dumneavoastră. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați primit 15%. Eram 100% convins că dacă vă depășesc mă opriți.
  • Polițist: Dacă ați pus un semnal…
  • Daniel Horodniceanu: Eu cunosc poliția și mai ales poliția asta care vine din spate așa. Știți ce mă miră? Faptul că spuneți că nu mă cunoașteți. Pe mine mă cunoaște toată poliția din județ”.

Reacția fostului șef al DIICOT

Horodniceanu a reacționat la apariția imaginilor spunând că a fost vorba despre „o scenetă bine pusă la punct” și că cei doi polițiști „pretindeau că nu ne cunoaștem” ca „să mă provoace”. Citește mai departe pe Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri