Caută
Close this search box.

Rebeliunea Wagner. Prigojin le-a ordonat mercenarilor să se întoarcă din drumul către Moscova pentru a „evita vărsarea de sânge”

Rusia traversează cea mai mare ciză de la începutul invaziei în Ucraina. Șeful mercenarilor Wagner se întoarce împotriva conducerii militare de la Moscova și anunță că a preluat controlul asupra tuturor facilităților militare ruse din Rostov pe Don. Într-un discurs televizat de cinci minute, Vladimir Putin a promis „acțiuni decisive” și a calificat drept „trădare” acțiunile lui Prigojin, capul „rebeliunii armate”. În Moscova este stare de alertă antiteroristă.

Update Ora 20:38 Președintele belarus Alexander Lukașenko a purtat discuții cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul cărora Prigojin a fost de acord să-și oprească trupele și să „detensioneze situația”, a declarat postul de știri Rossiya 24.

Ora 19:00 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat sâmbătă o lege ce prevede noi pedepse pentru încălcarea legii marţiale, care includ până la 30 de zile de închisoare şi amenzi, relatează DPA.

Oficial, însă, legea marţială nu a fost încă impusă în Rusia.

În schimb, autorităţile din anumite regiuni au declarat stare de urgenţă antiteroristă pe fondul revoltei armatei de mercenari Wagner.

Cu toate acestea, legea marţială este deja în vigoare în zonele ocupate de Rusia în Ucraina, cum ar fi Herson, Doneţk, Lugansk şi Zaporojie.

Textul noii legi nu enumeră încălcări specifice ale legii marţiale, dar se presupune că se aplică infracţiunilor care nu ar fi pedepsite pe timp de pace, cum ar fi nerespectarea interdicţiilor de circulaţie sau refuzul de a munci. (Agerpres)

Guvernatorul provinciei ruse Lipeţk afirmă că grupul de mercenari Wagner a intrat în regiune, relatează AP, citată de The Guardian.

Autoritățile din zonă, care se află în sud-vestul Rusiei, au îndemnat anterior locuitorii să rămână în case, după ce grupul de mercenari Wagner a promis că va lua armele pentru a răsturna conducerea militară a țării.

Elicoptere ale armatei ruse au deschis sâmbătă focul asupra unui convoi militar al mercenarilor din grupul Wagner pe autostrada M4 din afara oraşului Voronej, a constatat un jurnalist al Reuters.

Un jurnalist al Reuters a văzut elicoptere ale armatei deschizând focul asupra unei coloane de vehicule militare a Wagner care a trecut de oraşului Voronej cu transportoare blindate de trupe şi camioane cu platforme pentru tancuri.

Autorităţile ruse din oraşul Voronej au anunţat anterior că sunt angajate într-o operaţiune de stingere a unui incendiu important care s-a declanşat într-un depozit de carburant, capitala regiunii cu acelaşi nume, potrivit AFP.

„Peste 100 de pompieri şi 30 de autovehicule sunt la faţa locului. Potrivit primelor informaţii, nu există victime”, a declarat guvernatorul local Aleksandr Gusev, potrivit Agerpres.

El nu a precizat cauzele incendiului, dar media au dat publicităţii o înregistrare video în care poate fi văzut un elicopter militar în zonă înainte de explozie. Oraşul Voronej se află la circa 550 km sud de Moscova.

Anterior, o sursă rusă din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au preluat controlul instalţiilor militare din oraşul Voronej.

Un martor citat de Reuters a declarat apoi că a văzut o coloană de vehicule militare ale grupului Wagner trecând pe lângă Voronej sâmbătă după-amiază.

Ministerul britanic al Apărării afirmă că unele unități Wagner „se deplasează spre nord prin regiunea Vorenej, aproape sigur cu scopul de a ajunge la Moscova”, relatează BBC. Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie  „regim de alertă antiteroristă” la Moscova şi în regiunea înconjurătoare.

Vorenej se află la jumătatea distanței dintre capitala Moscova și Rostov pe Don, orașul rusesc pe care grupul de mercenari Wagner susține că îl controlează în prezent. Ministerul britanic al Apărării afirmă că Wagner a ocupat „aproape sigur” locații cheie din Rostov pe Don.

Sursa citată descrie această rebeliune ca fiind „cea mai importantă provocare la adresa statului rus din ultima vreme”.

Ministerul britanic al Apărării descrie conflictul ca fiind în curs de escaladare într-o „confruntare militară directă” și spune că forțele grupului Wager „au trecut din Ucraina ocupată în Rusia în cel puțin două locații”.

De asemenea, se spune că unele trupe rusești „au rămas probabil pasive, acceptând Wagner”.

„În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei, și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi esențială pentru modul în care se va desfășura criza.”

Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie „regim de alertă antiteroristă” la Moscova

Comitetul naţional antiterorist rus a anunţat că instituie „regim de alertă antiteroristă” la Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Pentru a împiedica eventuale atentate”, acest regim a fost instituit şi în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina, a precizat comitetul într-un comunicat, citat de agenţiile de presă ruse. Această măsură întăreşte atribuţiile serviciilor de securitate şi le permite să restrângă deplasarea.

De asemenea, forţele de securitate pot institui controale ale documentelor de identitate şi ale vehiculelor pe străzi, dar pot autoriza şi o suspendare temporară a serviciilor de comunicare, dacă este necesar.

În acelaşi timp, vehicule blindate au apărut în centrul Moscovei, potrivit dpa.

„Măsurile de securitate au sporit la Moscova, toate obiectivele importante, precum organe ale puterii statului şi infrastructura de transport au fost plasate sub supraveghere sporită”, relatează agenţia TASS, citând autorităţile de securitate.

Anterior, într-o înregistrare video care circula pe internet puteau fi văzute un transportor blindat de personal şi un camion militar în faţa Dumei de Stat.

„Toate evenimente de masă (…) sunt anulate din acest motiv” la Moscova, a precizat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.

„Toate serviciile municipale funcţionează normal, deplasările în oraş nu sunt perturbate”, a dat el asigurări, mulţumindu-le locuitorilor pentru „înţelegere” şi „calm”.

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus”.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin de când în februarie anul trecut a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei, numind-o „operaţiune militară specială”, comentează Reuters.

Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat într-o înregistrare video postată pe Telegram că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că „suntem înjunghiaţi în spate”, relatează Reuters.

Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător. El l-a acuzat pe şeful Wagner că a „trădat” Rusia din cauza „ambiţiilor sale nemăsurate”, potrivit AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri