Caută
Close this search box.

Universitățile din România oferă noi specialzări, căutate pe piața muncii la nivel mondial: securitate cibernetică, AI sau gaming

Universitățile din România au început să-și adapteze programa noilor domenii căutate pe piața muncii, la nivel mondial. Un interes deosebit îl prezintă specializările noi, precum, securitatea cibernetică, inteligența artificială sau gaming-ul, pe care tinerii doritori le vor putea studia din această toamnă.

TIMIȘOARA. Sucursala din Timișoara a unei companii din Silicon Valley are constant nevoie de angajați. Asigură securitatea cibernetică pentru centrale nucleare și agenții guvernamentale și, în ultimii doi ani, numărul de salariați a crescut cu 40%. Pentru că specialiștii nu sunt ușor de găsit, firma angajează novici și îi instruiește.

„Căutăm în principiu specialiști care sunt pasionați, care sunt curioși și care dacă ar avea un background în cybersecurity, evident ne-ar ajuta mai mult”, declară Alin Ghițulan, reprezentant companie de securitate cibernetică, pentru Pro TV.

Tocmai de aceea, Universitatea de Vest a lansat un program de masterat pentru această specializare, denumită Cybersecurity. Cursurile se vor ține în limba engleză și sunt disponibile în total 40 de locuri, 18 dintre ele cu taxă.

Universitatea a lansat și cinci specializări noi pentru cursuri de licență, în domenii precum limba japoneză, științe cognitive și securitate.

„Zona aceasta este într-o dezvoltare accentuată. Relativ recent, chiar în România, a fost înființat Centrul European de Cybersecurity”, spune și Mădălin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest Timișoara.

Politehnica Timișoara s-a îndreptat spre dezvoltarea de jocuri și a început un program de master în această specializare. Profesorii speră că, dacă vor găsi angajați pregătiți, în oraș vor veni mai multe companii de profil.

IAȘI. La Universitatea Gheorghe Asachi din Iași sunt programe de master în care viitorii ingineri vor învăța să se folosească de inteligența artificială.

„Vorbim despre a ne pregăti inginerii să răspundă nevoilor de digitalizare din industrie. Venim în întâmpinarea lor cu programe noi de studii, precum Securitatea Spațiului Cibernetic, Automatizare Inteligentă sau Învățare Automatică, Robotică și Control, dar și în domeniul biotehnologiilor”, anunță Simona Caraiman, prorector Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi.

Astfel de demersuri s-au făcut și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar la unele specializări pentru studii de licență încă se așteaptă aprobări de la Guvern. Spre exemplu, securitatea cibernetică și inteligența artificială cu predare în limbă engleză.

CITEȘTE ȘI: Primul simulator de reactoare modulare din Europa, inaugurat la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Ciucă: Pune România pe harta dezvoltării energiei nucleare civile

BUCUREȘTI. La Politehnica București sunt două programe de master dedicate Inteligenței Artificiale, unul cu predare în engleză și celălalt în română. Dar și unul de doctorat, în același domeniu. Cursurile de licență cu specializare în Inteligență Artificială vor începe din toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri