Caută
Close this search box.

China furnizează probabil tehnologie pentru armata rusă, susține un raport al serviciilor secrete americane

China ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor occidentale şi probabil furnizează Moscovei tehnologie militară şi cu dublă utilizare pentru a fi folosită în Ucraina, potrivit unui raport neclasificat al serviciilor de informaţii americane publicat joi, relatează Reuters.

Evaluarea realizată de Biroul directorului Direcţiei de Informaţii Naţionale (ODNI) a fost publicată de Comitetul permanent pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor din SUA, potrivit News.ro.

China a negat în repetate rânduri trimiterea de echipamente militare către Rusia de la invazia totală a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

„Republica Populară Chineză furnizează unele tehnologii cu dublă utilizare pe care armata Moscovei le foloseşte pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda unui baraj internaţional de sancţiuni şi controale la export”, se arată în raportul ODNI.

„Registrele vamale arată că societăţile de apărare deţinute de statul chinez expediază echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane de luptă către societăţi de apărare deţinute de guvernul rus şi sancţionate”, potrivit acestui raport.

De asemenea, documentul precizează că Beijingul a devenit „un partener şi mai important” al Rusiei după ce Moscova a invadat Ucraina anul trecut.

ODNI a constatat că Rusia și China  au crescut ponderea comerţului bilateral decontat în moneda yuan a Chinei, iar instituţiile financiare ale ambelor ţări îşi extind utilizarea sistemelor de plată naţionale.

China şi-a mărit importul de energie din Rusia, inclusiv petrol şi gaze redirecţionate din Europa, se mai arată în raport.

ODNI citează ca sursă pentru o mare parte din informaţii articole de presă. „Comunitatea de informaţii nu dispune de suficiente informaţii pentru a evalua dacă Beijingul boicotează în mod deliberat verificările guvernului SUA în ceea ce priveşte utilizarea finală a exporturilor, inclusiv interviurile şi investigaţiile, în RPC”, menţionează documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri