Caută
Close this search box.

Eurostat: Importurile de energie ale Uniunii Europene au scăzut în primul trimestru al anului

O creştere semnificativă a importurilor de energie în Uniunea Europeană s-a înregistrat între 2021 şi 2022, atât în ceea ce priveşte valoarea medie lunară (121%), cât şi cantitatea (9%), arată datele publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Totuşi, în primul trimestru din 2023, s-a consemnat o scădere a ambilor indicatori. Comparativ cu primul trimestru din 2022, a existat o scădere cu 9,2% a valorii şi cu 3% a cantităţii.

După ce Rusia a invadat Ucraina, UE a adoptat o serie de sancţiuni care au afectat direct şi indirect comerţul cu petrol şi gaze naturale şi au dus la o diversificare majoră a aprovizionării cu produse energetice.

Ca rezultat, ponderea Rusiei în importurile UE din afara blocului comunitar de cărbune, petrol şi gaze naturale a scăzut continuu din trimestrul 2 din 2022, potrivit Agerpres.

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit pe 5 decembrie 2022 să le interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj navelor care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia, începând cu data de 5 februarie.

Impactul măsurilor a fost vizibil în primul trimestru din 2023. Dacă în primul trimestru din 2022 Rusia a fost cel mai mare furnizor de uleiuri petroliere, cu o pondere de 26%, în primele trei luni din acest an, ponderea Rusiei a fost de doar 3,2%, o scădere de 22,8 puncte procentuale faţă de primul trimestru din 2022.

În acelaşi timp, a crescut ponderea importurilor din Norvegia (3,8 puncte procentuale), Arabia Saudită (3,4 puncte procentuale) şi Statele Unite (2,7 puncte procentuale).

În privinţa gazelor naturale lichefiate (GNL), în primul trimestru din 2022, Rusia (18,1%) a fost al doilea mare furnizor al UE, după SUA (48,6%), dar în primele trei luni din acest an ponderea Rusiei a scăzut cu 4,9 puncte procentuale şi a SUA cu 8,4 puncte procentuale. În schimb, a crescut ponderea Norvegiei (6,5 puncte procentuale), Qatarului şi Algeriei (ambele cu 2,4 puncte procentuale).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri