Caută
Close this search box.

Summit NATO. Stoltenberg, după ce Zelenski a cerut aderarea: Dacă Ucraina nu învinge, nu avem despre ce discuta

Liderii NATO s-au reunit marţi la Vilnius, în Lituania, pentru un summit cu mize cruciale, care ar putea influenţa direcţia războiului declanșat de Rusia şi viitorul alianţei occidentale.

Un obiectiv important vizează sprijinul acordat Ucrainei și aderarea acesteia la NATO. Liderii Alianței au ajuns deja la un acord asupra unor planuri regionale care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, iar secretarul general al NATO a anunțat că președintele Turciei a fost de acord cu aderarea Suediei la Alianță.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat marţi, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, de ce aliaţii consideră că nu este momentul ca Ucraina să devină membru cu drepturi depline al NATO, relatează BBC, potrivit News.ro.

Întrebat ce condiţii nu îndeplineşte Ucraina, Stoltenberg a explicat că există două dimensiuni pentru aceasta.

„Una este nivelul sau măsura în care se ocupă de modernizarea instituţiilor de apărare şi securitate, de consolidarea guvernării, inclusiv de combaterea corupţiei”, a menţionat Stoltenberg. Aceste aspecte au fost abordate la fiecare extindere a NATO, a subliniat el.

„Pentru că avem nevoie de o guvernare puternică şi dorim, de asemenea, forţe armate care să fie interoperabile cu NATO”, a explicat el, în condiţiile în care aliaţii au decis să renunţe la MAP pentru Ucraina, aducând-o mai aproape cu un pas de Alianţă. MAP, Planul de acţiuni în vederea aderării, este un set de condiţii şi acţiuni pe care fiecare nou membru NATO, de la încheierea Războiului Rece, a fost obligat să-l îndeplinească înainte de a deveni membru cu drepturi depline. Pe de altă parte, Stoltenberg a spus că cealaltă dimensiune este faptul că în Ucraina are loc un război.

.”Aliaţii sunt de acord că atunci când are loc un război nu este momentul potrivit pentru a face din Ucraina un membru cu drepturi depline al alianţei”, a arătat el. Însă, a subliniat Stoltenberg, a fost pentru prima dată când aliaţii au eliminat cerinţa unui Plan de acţiune pentru aderare (MAP) pentru o ţară aflată pe drumul spre aderare.

Întrebat despre tweet-ul preşedintelui Zelenski din cursul dimineţii, în care liderul ucrainean numise „absurdă” lipsa unui calendar pentru aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a răspuns că aliaţii au convenit asupra „unui mesaj puternic, unit şi pozitiv pentru Ucraina”, precum şi asupra unei „căi pozitive de urmat în vederea aderării”.

O invitaţie pentru Ucraina va fi lansată atunci când vor fi îndeplinite condiţiile, a reiterat el. Sarcina cea mai urgentă acum este să ne asigurăm că Ucraina câştigă războiul, a punctat Stoltenberg, reamintind că procesele de aderare nu au termene limită. NATO oferă Ucrainei un pachet foarte substanţial, cu multe elemente diferite, care ajută Ucraina să se îndrepte spre aderarea la NATO. Nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO, atât în ceea ce priveşte sprijinul politic, cât şi cel practic şi concret, a subliniat şeful NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri